‘De verhalen van Groningen’ publiceert twee fietsroutes met thema ‘Oost/West’

Foto: Piet Boonstra

In het kader van 75 jaar vrijheid en de Maand van de Groninger Geschiedenis publiceert De Verhalen van Groningen in samenwerking met de Groninger Archieven een tweetal verrassende fietsroutes. Beide routes zijn gebaseerd op door het publiek ingestuurde verhalen, en hebben het thema ‘Oost/West’.

De Verhalen van Groningen organiseerde de afgelopen maand een ‘Digitaal Verhalencafé’. Er werd gezocht naar persoonlijke verhalen over de naoorlogse jaren in Groningen. Deze verhalen vormden vervolgens de input voor twee gloednieuwe fietsroutes.De fietsrouteboekjes, vol interessante verhalen, zijn binnenkort gratis te downloaden via de websites van de Groninger Archieven en De Verhalen van Groningen.

Fietsroute 1: Oost/West (ca. 38 km)

Dit jaar vieren en herdenken we 75 jaar vrijheid. De Tweede Wereldoorlog eindigde in Nederlands-Indië op 15 augustus 1945. Twee dagen later riep de toekomstige president Soekarno de onafhankelijkheid uit. Vervolgens reisden er in de periode tussen 1945 en 1968 ruim 350.000 mensen vanuit voormalig Nederlands-Indië naar Nederland. In Groningen arriveerden voornamelijk Indische repatrianten en Molukkers. Ze werden ondergebracht in allerlei huisvestingen, waaronder contractpensions en barakkenkampen.

De Verhalen van Groningen vertelt dit verhaal aan de hand van een fietsroute in en om de stad Groningen. De route voert langs bijzondere plekken die dit soms onbekende verleden zichtbaar maken.

Bij de totstandkoming van deze route is nauw samengewerkt met het Indisch Herinneringscentrum. Dit fietsrouteboekje wordt op vrijdag 9 oktober gepubliceerd.

Fietsroute 2: Groningen, Grensland (ca. 55 km)

Na de oorlog werden de Verenigde Naties opgericht. Nederland trad toe in 1945, maar buurland Duitsland (zowel de Bondsrepubliek als de DDR) volgde pas in 1973. Dat had alles te maken met de Tweede Wereldoorlog. In de naoorlogse jaren waren de contacten tussen Nederland en Duitsland met moeite hersteld. Dit proces had in Groningen, als directe buurprovincie van Duitsland, een extra lading.

Groningen is nou eenmaal een echt ‘grensland’. Dat zie je bijvoorbeeld aan de vestingdorpjes en verdedigingswerken, maar ook aan de grenskantoren en grenspalen.

Op 24 oktober 2020 bestaan de VN 75 jaar. Ter ere van dit jubileum heeft De Verhalen van Groningen een fietsroute uitgezet door het Gronings-Duitse grensgebied.

Dit fietsrouteboekje wordt op vrijdag 23 oktober gepubliceerd.

Cookieinstellingen