Geen Sinterklaas, wél Sint Maarten

Sint Maarten Bedum 2018
Sint Maarten Bedum 2018
Foto: HogelandNieuws

GRONINGEN – In de provincie Groningen kunnen, als het aan de Veiligheidsregio ligt, de kinderen op 11 november met hun lampionnetjes langs de deuren gaan, zo laat Hans Coenraads, woordvoerder van de Veiligheidsregio Groningen, weten. Op dit moment is er geen sprake van een opgelegd verbod op het Sint Maartenfeest in verband met de coronacrisis. De intochten van Sinterklaas daarentegen gaan niet door. 

“Kinderen kunnen bijvoorbeeld aanbellen, de tas met snoep op de stoep zetten, even teruglopen en dan zingen terwijl de huisbewoner het snoep in de tas doet. En een huisbewoner hoeft natuurlijk de deur niet perse open te doen als gebeld wordt.”’

Adviezen voor ouders en winkeliers

In de week voorafgaand aan Sint Maarten zullen volgens Coenraads wel tips en adviezen worden gepubliceerd. “Bijvoorbeeld voor ouders. We adviseren hen om, als ze met hun kinderen meegaan, bij de woningen afstand te houden. En aan winkeliers vragen we om er voor te zorgen dat voor hun deuren geen grote samenloop van kinderen en ouders ontstaat. We gaan er ook vanuit dat scholen die met kinderen op 11 november naar zorgcentra gaan, zo verstandig zijn dat dit jaar niet te doen.”

Sinterklaasintochten gaan niet door

Intocht Sint Bedum 2019

Voor het tweede grote kinderfeest, Sinterklaas, ligt het anders. “De intochten gaan niet door”, aldus Coenraads. “Wel kan op lokaal niveau worden bekeken of kleinschaliger iets georganiseerd kan worden voor kinderen. Op Pakjesavond kan de Sint bij gezinnen op bezoek komen maar volgens de huidige regels mogen er dan maximaal twee Pieten bij zijn.”

Cookieinstellingen