Record: 39.960 kilo zwerfafval ingezameld door vissers Lauwersoog

Foto: KIMONLBE

LAUWERSOOG – In 2019 is door de vissers van 9 schepen een record hoeveelheid van 39.960 kilo zwerfafval ingezameld. Niet eerder is er binnen het Fishing for Litter project in één jaar in Lauwersoog zoveel afval ingezameld.

KIMO Nederland en België reikt daarom vrijdag 16 oktober deelnamecertificaten en jaarverslagen uit als blijk van waardering voor deze enorme maatschappelijke dienst. Het eerste certificaat wordt overhandigd aan schipper Sander Meijer van de NG21.

Recordhoeveelheden opgevist afval

Bodem- en garnalenvissers worden door KIMO Nederland en België ondersteund om opgevist afval mee te nemen naar land. Landelijk is in 2019 door 137 vissers uit 13 havens zelfs 558.325 kilo opgehaald. “Hiermee wordt voorkomen dat het zwerfvuil uit zee aanspoelt op de stranden en wordt de Noordzeebodem schoner”, vertelt projectleider Jan Joris Midavaine. Ook in Eemshaven werd veel meer afval ingezameld dan voorgaande jaren. Het totaal in deze haven bedroeg 29.200 kg. Hier is tevens hard gewerkt om met speciale containers voor de visserij het afvalmanagement in de haven te verbeteren.

MSC Zoë

Het Fishing for Litter project heeft als doel de bestaande verontreiniging van de zee terug te dringen en door bewustwording zoveel mogelijk nieuwe vervuilingen te voorkomen. Dit blijkt te werken: de beviste gebieden worden merkbaar schoner en het aantal stuks gemonitord strandafval afkomstig van de visserij vertoont een dalende trend. Begin 2019 verloor de MSC Zoë echter 342 containers. In het opruimen van de rommel als gevolg van de ramp hebben de vissers van Lauwersoog een belangrijke rol. Er werd direct na het incident uitgevaren om actief naar afval te vissen en de bemanning van de LO-28 verzamelde met Hot Spot Net Catching duizenden kilo’s extra afval op. Helaas ligt er nog steeds een geschatte 800.000 kg aan MSC Zoë-afval op de Noordzeebodem. Je ziet het niet, maar de visser weet wel beter: “die rommel vissen we nog jarenlang op”.

Financiering

Overheden en marktpartijen dragen evenredig bij aan de financiering van het verwerken van 316 ton afval. Omdat er momenteel veel meer afval aangeboden en verwerkt wordt, is aanvullende financiering noodzakelijk. Groningen Seaports is trouwe sponsor van het project en ook de gemeente Het Hogeland draagt financieel bij. Organisaties en bedrijven die een schone zee en schone stranden belangrijk vinden, kunnen sponsor worden van Fishing for Litter.

Cookieinstellingen