College stelt Reitdiep als westgrens voor!!

Foto: WinsumNieuws

Het zal toch een raar gevoel zijn wanneer je via de brug in Garnwerd het Reitdiep over rijdt en direct het bord “Gemeente Westerkwartier” voor je neus krijgt.

Korenmolen De Meeuw, café Hammingh, Garnwerd aan Zee, de kermis, de Braggeltocht, de 13de-eeuwse Sint Ludgerkerk en de Burgemeester Brouwerstraat, het smalste voor auto’s toegankelijke straatje van Nederland niet langer bij Winsum, maar horend bij het Westerkwartier, een gemeente waar een typisch dialect wordt gesproken dat veel invloeden heeft van de vroegere Friese taal, het Westerketiers!

Het zal verschrikkelijk zijn, maar het gemeentebestuur van Winsum zal de gemeenteraad op 6 december toch voorstellen om in te stemmen met overdracht van Garnwerd, Feerwerd en Ezinge aan de nieuw te vormen gemeente Westerkwartier.

Het gemeentebestuur kan eigenlijk niets anders, tijdens de volksraadpleging hebben de 1581 inwoners aan de overkant van het Reitdiep hun voorkeur voor de ‘andere’ kant uitgesproken en aan die uitslag kan niet zomaar voorbij gegaan worden.

Garnwerd binnen de gemeente houden, de uitslag was daar haast fifty-fifty, daar voelt het college niets voor en zo lijkt het prachtige Reitdiep de buitengrens van gemeente Hoogeland te gaan worden.

De gemeenteraad moet nog wel instemmen met het weggeven van de gemeentelijke diamanten, maar tot nu toe heeft alleen Jonkman van de VVD aangegeven tegen te stemmen. 

2019, Harm Wegman staat in een Fries shirt verkeer te regelen, Robbie Timmer, Jaap Terpstra en Helmuth van der Ploeg spreken Grunnegs met een Fries accent, bij Garnwerd aan Zee wapperen vlaggen met pompeblêden, bij café Hamming kun je alleen nog maar Weduwe Joustra bestellen, Marco Kramer is journalist bij de Leeuwarder Courant en mag met zijn 25-kilometer-auto de Garnwerderweg niet meer op, in de Burgemeester Brouwerstraat lopen zoveel toeristen dat er geen enkele auto meer door kan, het strand van Garnwerd loopt van de Garnwerderbrug tot aan Wierumerschouw en in de Akkerstraat hebben de bewoners ieder weekend stalletjes buiten staan waar ze strandartikelen, t-shirts, slippers, gehaktballen en ijsjes verkopen!

Gemeenteraad, Hjoed is hjoed, mar moarn is in unbegryplike dei.

Cookieinstellingen