Viboa verliest van 10 Bedumers

Toen Erik Kaspers in de 49ste minuut tegen zijn tweede gele kaart op liep en SV Bedum met tien man verder moest, was iedereen het erover eens: Viboa zou deze derby wel gaan winnen. Niets was minder waar, want het waren de Bedumers die slimmer speelden en uiteindelijk niet eens onverdiend met 1-0 aan het langste eind trokken.

Een domper voor Viboa, dat zich met een overwinning zo goed als veilig had gespeeld en goede zaken had gedaan in de derde periode, aangezien Balk (2-1 bij Omlandia) en Blauw Wit ´34 (2-3 tegen PKC ´83) allebei onderuit gingen. Bij winst van de periode kunnen de Winsumers p/d-wedstrijden voor promotie naar de Hoofdklasse spelen. Gezien deze wedstrijd -en de vier voorgaande wedstrijden, waarin overigens wel vier keer werd gewonnen- heeft Viboa daar natuurlijk helemaal niets te zoeken.

Vanaf het beginsignaal van scheidsrechter Oosting werd al snel duidelijk dat het geen leuke wedstrijd zou gaan worden en dat er niet met 22 spelers zou worden geëindigd. Veel provocaties, gezeur en vervelende overtredingen. Ook achter de rug om van de leidsman, die soms ogen te kort kwam. Toch was Oosting zeer consequent en bracht hij de wedstrijd met een aantal gele kaarten en twee rode kaarten prima naar het einde. Een aantal spelers mocht zelfs blij zijn dat ze na 90 minuten nog op het veld stonden. Met name Viboa-spits Rick Schaaphok, provoceerde en manipuleerde van minuut 1 tot het slotakkoord van de leidsman, wat hem dan een paar minuten voor tijd pas ´geel´ opleverde voor herhaaldelijk zeuren.

IMG_3178

Doordat  de Viboa-spits meer met de tegenstander en leidsman bezig was dan met voetbal had trainer Ron de Boer vanmiddag niet veel aan z´n topscorer.

In de 8ste minuut leek Viboa op voorsprong te komen, toen Niels van Dalen op eigen helft een bal blokte en het speeltuig ineens over Bedum-goalie Lars van der Sluis in het doel leek te gaan. Tot grote opluchting van de jonge sluitpost ging de bal net naast. Vier minuten later was het aan de andere kant van het veld Soeratmin Venema uit een vrije bal zomaar oog in oog stond met Germen Bouwman. De inzet van Venema was slap, waardoor Viboa-doelman Bouwman niet eens voluit hoefde te gaan om redding te brengen.

IMG_3129

Na een half uur spelen liet Duncan Torrenga zich voor het eerst zien. De linker aanvaller, die net als linksachter Reyer Kooijenga constant werd overgeslagen, was uitgeweken naar de rechterkant, waar hij zich bij z´n eerste balcontact prima ontdeed van z´n tegenstander. Zijn voorzet op Schaaphok leek goed, maar kon ternauwernood worden gepakt door de uitstekend keepende Lars van der Sluis.

IMG_3165

Vijf minuten later was het dezelfde Torrenga die zich vanuit een ingooi vrijspeelde en uithaalde. Ook nu bleek Van der Sluis een sta in de weg.

Vijf minuten voor rust kwam de thuisploeg er nog een keer gevaarlijk uit, maar was het besluiteloos in de afwerking zodat er met 0-0 werd gerust.

Erik Setz

SV Bedum kwam na de rust met Erik Setz binnen de lijnen. Hij verving, de naar Groen Geel vertrekkende, Luuk Jans. Dat bleek een goede zet, want Setz was in de tweede helft veruit de belangrijkste speler voor de thuisploeg.

IMG_3276setz

Zeker nadat Erik Kaspers in de 49ste minuut al tegen z´n tweede gele kaart aanliep en Bedum met tien man verder moest. Setz bracht rust in de ploeg: altijd aanspeelbaar, weinig tot geen balverlies, met oog voor altijd de beste (aanvallende) oplossing. Daarnaast schuwde hij ook niet de duels. Een speler die iedere trainer graag in z´n elftal zou willen hebben. Dit geluk had Bedum-trainer René Wollerich. Daarbij kwam dat Viboa veelal door het centrum speelde en constant in de welbekende ´fuik´ liep. Ook werd er door de Winsumers vanuit de achterste linie weer veel te vaak de lange gehanteerd, wat de Bedumers ook niet erg vonden, aangezien Viboa in de lucht weinig te vertellen had.

De thuisploeg moest zich beperken tot verdedigen en gokte op de counter. Wollerich bracht daarom na ruim een uur spelen de snelle Jake Smit voor spits Maikel Hoorneman, die daarvoor nog bijna met een lob had gescoord. Met het inbrengen van de snelle Smit kwam er meer dreiging en de verdedigers van Viboa hadden de handen vol aan de grillige aanvaller. Frank Roorda was kort na het inbrengen van Smit namens de thuisploeg al dichtbij een treffer, maar zag doelman Bouwman de bal in twee instanties voor z’n voeten wegpakken.

IMG_3248

Waar Viboa via Thomas Kauw (kopbal net naast uit vrije bal van Marcel Pannekoek) en Reijer Kooijenga (schiet uit corner Duncan Torrenga net over) twee mogelijkheden om op voorsprong had laten liggen, was het SV Bedum dat in de 73ste minuut scoorde.  Eenvoudig balverlies van Duncan Torrenga ter hoogte van de middenlijn was de inleiding tot de goal. Via vele schijven bereikte Bedum daarop het vijandelijk doel en zeer slecht (lees: niet) verdedigen zorgde er uiteindelijk voor dat de sterk spelende Elsin Yilmaz de bal simpel langs doelman Bouwman kon schieten, 1-0.

IMG_3285

Wissels

Amper drie minuten later bracht Viboa-coach Ron de Boer twee wissels binnen de lijnen. Net als twee weken geleden tegen Groen Geel, kwamen Edwin Roeters en Deshly Storm binnen de lijnen. De linkerkant, Torrenga en Kooijenga, ging naar de kant. Waar de twee invallers tegen de Groningers het tij nog konden keren, Storm schoot in blessuretijd de 2-1 binnen, bleek dit tegen Bedum niet te lukken.

IMG_3286

Slotfase

Slechts één grote kans kreeg Viboa. Roeters kreeg aan de rechterkant de bal enigszins gelukkig mee, dook het strafschop gebied in, waarna Schaaphok in balbezit kwam. De spits kapte en draaide en was op zoek naar eigen succes, waar een balletje breed op Wouter Bloem zeker de gelijkmaker zou hebben betekend. Bloem liet zijn ongenoegen dan ook even duidelijk blijken aan de zelfzuchtige aanvaller.

Bedum had het daarvoor al af kunnen maken, toen Jake Smit vrij voor doelman Bouwman opdook maar niet wist te scoren.  Ook doelpuntmaker Yilmaz had de 2-0 op de schoen, maar hij schoot in de slotfase voorlangs.

Viboa kwam nog één keer in de buurt van het vijandelijk doel. Uit wanhoop claimde men een strafschop, een speler van Bedum zou de bal tegen de hand hebben gekregen, maar scheidsrechter Oosting liet zich niet verleiden en gaf Schaaphok ´geel´. In de laatste minuut van de officiële speeltijd was het Nick Boelhouwer, die aan alle onzekerheid een einde wilde maken. Op snelheid ging hij langs Hans Zwakenberg, die de snelle Bedumer aantikte en daarop met z’n tweede gele kaart ook naar de kant kon. De vrije bal werd kort genomen, waarna Erik Setz door Thomas Kauw weer onderuit werd gehaald. Scheidsrechter Oosting had ‘rood’ kunnen geven, maar liet het bij slechts de gele kaart voor de blonde middenvelder.

Gescoord werd er niet meer, zodat Bedum drie zeer belangrijke punten in strijd tegen lijfsbehoud kon bijschrijven en voor Viboa het seizoen als een nachtkaars uit te lijkt gaan. Volgende week speelt Viboa thuis tegen Blauw Wit ’34, maar zal dit moeten doen zonder het geschorste centrale duo Hans Zwakenberg en Heinze Andringa.