vv Winsum komt tekort tegen Bakkeveen

Silvan Siebenga, de pas 17-jarige nummer 11 van Bakkeveen, was zondagmiddag voor een groot gedeelte verantwoordelijk voor de 6-1 nederlaag van vv Winsum. De lange en behendige buitenspeler scoorde 3 keer en was een keer de aangever.

Tijdens zijn warming up vond scheidsrechter Hut dat een aantal lijnen op het veld niet duidelijk waren en eiste dat deze eerst moesten worden ‘overgeschilderd’.  Aangezien ‘het probleem’, om verschillende redenen, niet direct kon worden opgelost, werd besloten om toch maar te beginnen en dat de lijnen alsnog in de rust zouden worden bijgewerkt. Om 14.20 uur werd er dan eindelijk afgetrapt op sportpark Schilligeham.

De wedstrijd was eigenlijk al na 4 minuten gespeeld. Sjoerd Valk werd goed in de diepte aangespeeld, maakte voor Winsum-doelman Eddy Renses een lichaamsschijnbeweging en legde af op de meegelopen Erik Bakker, die van dichtbij kon scoren, 0-1.

Paul Wolters komt net te laat

Hierna was het éénrichtingsverkeer en was het opmerkelijk dat het pas tot de 35ste minuut duurde voordat de 0-2 viel.

Het was bijna een kopie van het eerste doelpunt. Sjoerd Valk die de diepte werd ingestuurd, de lichaamsschijnbeweging van Valk, de bal die gewoon doorrolt en goalie Renses op het verkeerde been. Maar omdat er niemand was meegelopen, was het Valk die nu zelf scoorde, 0-2.

Eigenlijk had Jeen Kootstra al na 10 minuten deze tweede doelpunt moeten maken, maar hij had van dichtbij in het zijnet gekopt. Daarnaast was Silvan Siebenga ook al dichtbij een treffer geweest. Eerst werd een schot van hem net voor de doellijn weggewerkt door Paul Wolters en redde sluitpost Eddy Renses met de voet in een 1 tegen 1 -situatie.

De derde poging van de jonge Fries was dan wel raak. Rick Bunk leed voor de dugouts onnodig balverlies, waarop Erik Bakker in balbezit kwam en met een prachtige crosspass opende op Silvan Siebenga. Die omspeelde Reinoud de Vries en haalde met z’n linker verwoestend uit. De bal verdween snoeihard diagonaal in het doel, 0-3. Dit was ook de ruststand.

Nadat de lijnen waren gekalkt en de spelers de thee hadden genuttigd, kon de tweede helft beginnen. vv Winsum-coach Willem Kluin leek de vlag te gaan hanteren, aangezien ‘grens’ Ronald Spikman in de rust werd ingebracht. Toeschouwer Klaas Danhof (grensrechter Rood Zwart Baflo) vond dit niet kunnen en bood zijn diensten aan, waarop Kluin ook de tweede helft kon coachen.

Winsum-coach Kluin moet vlaggen, Klaas Danhof neemt de vlag over

De thuisploeg had direct na rust mazzel dat invaller Rick Douwsma ongehinderd van dichtbij in het zijnet schoot. Toch zou het niet lang duren alvorens de 0-4 op de scorebord verscheen. Een prachtige dieptepass van Jaap Ekkels viel achter de Winsumer defensie. Silvan Siebega reageerde attent en verschalkte de uitkomende doelman Rensens met een fantastische lob.

Hierna geloofde Bakkeveen het wel en werd het, ondanks de 0-4 stand, zowaar nog iets van een wedstrijd. Bij de Winsumers kwam Balif “Pelé“ Kiala in het veld, wat direct voor meer gevaar zorgde. Een aantal keren kwam hij goed door, maar werd de voorzet nog onderschept. Met nog een kwartier op de klok was het wederom Kiala die langs z’n man ging en op het juiste moment aflegde op Tim Spijk. De spits, die even daarvoor nog in kansrijke positie miste, had nu alle tijd om de bal simpel binnen te werken, 1-4.

Tim Spijk pikt weer z’n goaltje mee

Het team van coach Kluin rook dat er misschien nog wel een goaltje in zat en zette aan. In de 36ste minuut was het Erwin Venema die de achterlijn haalde en goed voorgaf op Pierre Makon. Die controleerde en haalde vol uit maar zijn inzet belandde op de vuisten van Bakkeveen-sluitpost Janco van der Wal.

Makon haalt uit, vd Wal redt

Terwijl de Winsumers probeerden de achterstand te verkleinen, waren het de Friezen die gebruik maakten van de geboden ruimte. Nadat eerst Jacobus Okkema nog de paal had geraakt en in tweede instantie in de handen van de op de grond zitten doelman Renses had geschoten, was het Silvan Siebenga die twee minuten voor tijd z’n derde treffer van de middag maakte. De aanname uit een dieptepass was prima, het wippertje over de lange Ronald Spikman slim bedacht en de uithaal door de benen van Renses doeltreffend, 1-5.

Invaller Rick Douwsma bepaalde in extra tijd de stand op 1-6.

Jammer was dat Wiebe Boonstra (Bakkeveen) en Pierre Makon het in de slotminuut van deze zeer sportieve wedstrijd nog even met elkaar aan de stok kregen na een duel om de bal.

Boonstra (13) loopt weg, Makon is woedend

Scheidsrechter Hut was er als de kippen bij, evenals medespelers van beide partijen om beide spelers uitelkaar te houden. De prima fluitende leidsman hield het hierna direct voor gezien, waarna beide ploegen de kleedkamers opzochten