Rood Zwart Baflo ‘overleeft’ vervelende middag

BAFLO – Scheidsrechter Reitsema had z’n dag zaterdag niet. Laten we het daar maar op houden. De leidsman, die na 1 minuut spelen bemerkte dat ie z’n kaarten was vergeten en deze nog even uit de kleedkamer haalde, vergat daarna meerdere malen ze ook te gebruiken. Dit leidde tot veel irritaties binnen en buiten het veld. De Bafloërs wisten zich het beste te beheersen en trokken daardoor aan het langste eind.

De gasten uit Gerkesklooster/Stroobos kwamen fel uit de startblokken en schuwden de duels niet. Rood Zwart Baflo had het moeilijk, kwam niet onder de druk uit en doelman Wim Beukema moest na 3 minuten al flink aan de bak op een schot van Tim Dijkstra. De druk op de Bafloër verdediging bleef, toch echt gevaarlijk werden de Friezen niet. Na een klein kwartier, kwam de thuisploeg er voor het eerst gevaarlijk uit en moest en werd Melvin Folkerts halverwege de Friese helft onderuit geschoffeld. De toegekende vrije bal werd door Duncan Torrenga voor het doel gebracht, waarop de afgeslagen bal voor de voeten van Chris ten Boer viel, die vervolgens prachtig raak schoot. Geheel tegen het spelbeeld in leidde Rood Zwart Baflo met 1-0.

Chris ten Boer (4) heeft zijn team zojuist op voorsprong gezet

Na dit doelpunt solliciteerden sommige Friezen al snel naar een kaart, maar scheidsrechter Reitsema verzuimde in te grijpen. Het bleef in de beginperiode bij vermaningen. Te lang hield dit aan, waarbij de grens van het toelaatbare opgeschort werd.

Het ging er soms (veel te) hard om weg

Halverwege de eerste helft was het de thuisploeg voor de tweede keer serieus over de middenlijn kwam. Duncan Torrenga gaf vanaf links voor op Jordy Potma, die de bal met het hoofd verlengde. GSVV-doelman Jacob van der Veen kreeg de bal niet onder controle, waarna Mark van Zanten de bal, in twee pogingen, over de doellijn werkte, 2-0.

Mark van Zanten verdubbeld de voorsprong

Het spel lag na de tweede Bafloër treffer veelvuldig stil en scheidsrechter Reitsema nam alle tijd om in discussie te gaan met spelers. Het werd er allemaal niet beter op en tot overmaat van ramp plakte de leidsman er voor rust ook nog eens bijna 6 minuten extra tijd aan vast. GSVV, dat vlak voor rust nog even aanzette leek in die extra minuten nog van gaan te profiteren. Een indraaiend bal van Tim Dijkstra werd door Lars Niewijk verlengd richting tweede paal, waar uiteindelijk Ietze Durk Keuning de bal over de lijn werkte. De correcte en verdiende aansluitingstreffer werd door scheidsrechter Reitsema echter geannuleerd, dit op advies van z’n vlaggende assistent Danhof. Buitenspel? Hands? Overtreding? Niemand langs de lijn kon het antwoord geven.

De tweede helft was amper een minuut oud of Lars Niewijk had de aansluitingstreffer kunnen, moeten maken. Geheel vrijstaand voor RZB-goalie Wim Beukema, verzuimde de middenvelder een afgemeten voorzet van Arjan Storm tegen de touwen te knikken.

Hierna ging het gelijk op en kwamen er mogelijkheden voor Rood Zwart Baflo om de wedstrijd op slot te gooien. Eerst was het Duncan Torrenga die vanaf de rechterkant naar binnen ging en met links uithaalde. Zijn schot ging naast, waar afleggen op Jordy Potma eerder in de aanval wellicht een betere optie was geweest.

GSVV bleef geloven in een goed resultaat en gooide er nogmaals een schepje bovenop. Hierbij werden vaker overtredingen gebruikt en scheidsrechter Reitsema was er nu klaar mee. Trok hij in de eerste helft ‘slechts’ 1 keer geel, in de tweede helft volgden er in een mum van tijd drie voor de gasten bij. Dit tot grote woede op de bank van GSVV. Ze vonden de overtredingen allemaal wel meevallen en toonden hun ongenoegen steeds duidelijker. Kenners, in dit geval drie scheidsrechters, langs de kant vonden Reitsema nog mild met geel. En gelijk hadden ze, want er zaten zeker twee overtredingen bij die direct goed waren voor rood. Het zorgde voor opstootjes die tot het eind van de wedstrijd door zouden gaan.

Terugkerend beeld van de middag

Ook grensrechter Niewijk (GSVV) liet zich niet onbetuigd in het restant van de wedstrijd. Na commentaar vanaf de RZB-bank, Niewijk vlagde in de 66ste minuut onterecht Duncan Torrenga wegens buitenspel terug, werd trainer Jan Potma uitgemaakt voor ‘randdebiel’.

De ‘straf’ voor Niewijk volgde een minuut later toen diezelfde Torrenga uit een prima lage voorzet van Stefan Kruizenga de 3-0 tegen de touwen werkte.

GSVV kreeg niet veel later nog een mogelijk om de dikverdiende eretreffer te maken, maar het was wederom Lars Niewijk die niet wist te scoren. Vanaf randje ’16’ zocht hij het doel te hoog.

Het slotaccoord kwam van Rood Zwart Baflo. En hoe? Na een afgeslagen aanval wist Melvin Folkerts met een dieptebal Duncan Torrenga aan de rechterkant in te spelen. Met de hak gaf hij door op Jordy Potma, die de bal met het hoofd in de loop weer meegaf aan Torrenga. Diens pass op de pas ingevallen Justin van Solkema was goed en de rappe aanvaller ronde vervolgens uitstekend af. Prima goal, 4-0.

Hierna liep assistent-grensrechter Niewijk bij een volgende actie van Justin van Solkema de aanvaller in de weg……… 2 meter binnen de lijnen. Hij legde zich nog niet neer bij de nederlaag. De spelers van GSVV wel, ondanks nog wat vervelende opstootjes. De rode kaart bleef echter op zak bij scheidsrechter Reitsema, die deze middag één juiste beslissing nam door af te fluiten toen de klok van het scorebord 89 minuten aangaf. Zo kwam er een einde aan een vervelende voetbalwedstrijd waarin voetbal ontbrak.

Scheidsrechter Reitsema: 1 goede beslissing

Door deze overwinning is Rood Zwart Baflo gestegen naar de 2e plaats in 5C. De Bafloërs staan op 3 punten van koploper Ternaard.