SIOS vloert koploper Holwierde

SAUWERD – Afgaand op de ranglijst en de povere resultaten van SIOS de afgelopen weken leek lijstaanvoerder Holwierde dinsdagavond in Sauwerd niet de allermoeilijkste doordeweekse wedstrijd te hebben getroffen in de grabbelton van de KNVB, het zou echter heel anders lopen, de gretige thuisclub won het povere duel met 1-0. Matchwinnaar werd de pas 16-jarige Gijs Huinder.

Met de vriendelijke avondzon, langzaam wegzakkend boven de kantine, een fris windje schuin over het veld, werd er net na half zeven afgetrapt op sportpark ‘De Lange Twee’. Ondanks het vroege tijdstip hadden toch behoorlijk veel supporters de weg naar de wedstrijd gevonden, waaronder een groot aantal uit Holwierde.

Na een redelijk gelijkopgaand begin kwam de wedstrijd rond de 10de minuut al echt op gang. Spelverdeler Yirsan Bouman, die een ongelukkige wedstrijd zou spelen, mocht een vrije trap nemen. De speler met de mooie trap schoot de vrije trap voor het doel van Hidde Boer langs.
Aan de andere kant zette Sander Bultena Harmen Wienke aan het werk, links van het strafschopgebied. Wienke gooide er een aantal fraaie schijnbewegingen uit, speelde zich daarmee vrij, maar zijn harde, hoge voorzet, werd gemist door de inkomende spelers.
Even later was het wel raak. De watervlugge, getruckte, hardwerkende en jonge voorwaartsen Jochem Huinder, de eerder genoemde Wienke en de pas 16-jarige Gijs Huinder hadden al een paar kansjes gecreëerd, zonder resultaat, maar in de 16de minuut legden de jonge spelers een prachtige aanval op de mat. Aan de linkerzijde draaide Allert de Haan een aantal verdedigers dol. Precies op het goede moment verplaatste hij de bal naar het centrum, waar Jochem Huinder de bal controleerde, een tegenstander uitkapte en de bal panklaar legde voor broertje Gijs, die vanaf de ’16’ de leren knikker onberispelijk achter doelman Wouter Kingma schoot. Een wonderschoon doelpunt.

Gijs Huinder, de maker van het enige doelpunt, gaat hier langs een tegenstander

Holwierde wilde de achterstand zo snel mogelijk wegwerken en zette, met name op het middenveld, veel druk. In deze periode kwam ook de zwakte van Holwierde naar voren. Tot de 16 werd er in een redelijk tempo aardig gecombineerd, maar éénmaal bij de krijtlijn op 16 meter van het doel, ging er weinig goed en rolde de bal veelvuldig over de achterlijn of in handen van doelman Boer.

In de 31ste minuut was het stormram Ryan Semmens, die de bal op het middenveld onderschepte en gelijk opstoomde naar het SIOS- doel. Semmens kwam ver, maar werd volgens de scheidsrechter, onreglementair gestopt. De vrije trap van Bouman werd in de muur geschoten. De daaropvolgende corner leverde geen gevaar op.

De voorwaartsen van SIOS creëerden ook kansen. Zo ontfutselde Jochem Huinder de bal van Andy Lafaille, maar zijn poging die wat inzat tussen schot en voorzet, stierf in schoonheid. Met de 1-0 gingen beide ploegen de kleedkamers in. Het krachtverschil was zo gering dat de wedstrijd nog alle kanten op kon.

Tweede helft

Na de rust kwam bij Holwierde de exotische Jurelly Torbed voor Teun Westerhuis. Torbed, een sterke, behendige speler moest proberen om de ballen die in de eerste helft bij de 16-meter verloren gingen, op te pakken en richting het doel te krijgen.

Jurelly Torbed (13) werd na rust als ‘stofzuiger’ ingezet bij Holwierde

Eerst was het echter SIOS dat richting het vijandelijke doel oprukte. De laatste man van Holwierde verslikte zich weer eens in de snelheid van Jochem Huinder. Huinder verlegde de bal naar de opkomende Wienke, maar doelman Kingma was sneller bij de bal. Holwierde bouwde een veldoverwicht op en de gelijkmaker leek een kwestie van tijd.
In de 66ste minuut lag de bal in het net. Een vrije trap van links, werd door spelverdeler Bouman voor de pot gelegd. De bal werd door een Holwierde- speler tegen de lat gewerkt en stuitte weer middenin het overvolle doelgebied. Weer werd de bal ingeschoten en nu bolde het net achter doelman Boer wel.
Na aanvankelijk naar het midden te hebben bewezen, ging de scheidsrechter toch in conclaaf met assistent scheidsrechter Dik Dijk, die zijn vlag overtuigd in de lucht hield. Na overleg besloot de scheidsrechter het doelpunt niet toe te kennen wegens buitenspel.

Het laatste deel van de wedstrijd was niet goed, maar wel erg spannend. De snelle rakkers van SIOS konden uit de snelle uitvallen niet het bevrijdende tweede doelpunt maken en Holwierde had geen succes met het ‘in de 16 pompen’.

De laatste kans was vlak voor tijd voor Jurelly Torbed. De invaller veroverde, met een overtreding, de bal. De scheidsrechter liet doorspelen, maar Torbed schoot de bal te gehaast naast het doel van Boer.

Trainer Willem Kluin kon zijn geluk niet op: “Ik wist dat we tegen Holwierde een goede kans zouden maken. Holwierde is een voetballende ploeg en dat ligt ons wel. De combinatie die tot het doelpunt leidde en het doelpunt van Gijs, waren erg goed. Na de rust bleven we wat meer hangen. We moeten nog heel veel wedstrijden spelen en het is dus belangrijk om zo weinig mogelijk energie te gebruiken. Ik heb genoten van mijn ploeg.”

Zaterdag spelen beide teams weer tegen elkaar, dan op sportpark Katmis in Holwierde.