Rood Zwart Baflo stapt met 1-2 en 9 man van veld

SAUWERD – Rood Zwart Baflo blijft het goed doen, althans wat betreft de punten pakken. Zaterdagmiddag werd SIOS aan de zegekar gebonden. De niet eens overtuigend spelende Bafloërs wonnen met 1-2, maar eindigden óók met 9 man.

Na een ijzersterk begin, waarin SIOS niet of nauwelijks over de middenlijn kwam, wist het team van trainer Jan Potma binnen 20 minuten twee keer te scoren. Aan de 0-1 (6de min.) ging miscommunicatie tussen SIOS-doelman Hidde Boer en centrale verdediger Dirk Zwakenberg vooraf. Laatstgenoemde kopte de bal daardoor onnodig over de achterlijn. De hoekschop die volgde werd door Duncan Torrenga ineens binnen geschoten bij de tweede paal. Goalie Boer zat er nog wel aan, maar werd zichtbaar verrast door z’n medespelers die geen van allen reageerden, 0-1. Na de vroege voorsprong gingen de gasten door en kregen na ruim een kwartier spelen weer een hoekschop. Ook nu draaide Torrenga de bal hard het strafschopgebied in, waar de verdedigers de bal niet weg konden krijgen. Het was uiteindelijk RZ-aanvoerder Patrick Rutgers die de bal over de lijn werkte, 0-2.

Vlotte voorsprong voor Rood Zwart Baflo

SIOS had tot dan toe niets laten zien. Doordat de gasten de teugels iets lieten vieren kon SIOS zich beter onder de druk uit spelen. Echte kansen bleven uit totdat Peter Nanninga het een keer van afstand probeerde. RZ-sluitpost Cedric Tillema reageerde attent, waarop de rebound een simpele intikkertje voor Jochem Huinder leek te worden. Het was echter Patrick Rutgers die met een ultieme sliding een Sauwerder treffer wist te voorkomen.

Drie minuten kwam Huinder weer oog in oog met Tillema, maar dit keer wist de Bafloër doelman met de voet redding te brengen. Een minuut later probeerde Duncan Torrenga het ook van afstand alleen verdween zijn schot van een metertje of 25 over het doel van Hidde Boer.

Duncan Torrenga op de huid gezeten door Peter Nanninga

De tweede helft was nog twee minuten oud of de spanning werd teruggebracht. Het Chris ten Boer die simpel leek terug te spelen op doelman Cedric Tillema, maar de bal verdween ver naast het doel. De hoekschop van Sander Bultena bereikte bij de tweede paal broertje Stefan, die uithaalde en daarbij de arm van Bafloër Melvin Folkerts op de doellijn raakte. Scheidsrechter Rozema uit Leens floot en wees resoluut naar de stip. Ondanks de protesten mocht Stefan Bultena vanaf 11 meter aanleggen en liet daarbij doelman Tillema – ze maakten samen in de jeugd van Viboa twee kampioenschappen mee – kansloos, 1-2. De spanning leek terug. Wat betreft de stand was dat ook zo, maar het spel van SIOS was deze middag niet goed genoeg om het Rood Zwart Baflo echt lastig te maken. De gasten toonden net als in voorgaande wedstrijden dat het voor elkaar wil werken en met passie en strijd een tegenstander van scoren af kan houden. Daarbij moet ook gezegd worden dat de Bafloërs geluk hadden dat Harmen Wienke vijf minuten na de aansluitingstreffer vergat om z’n team langszij te schieten.

Tien minuten na rust waren het de gasten die twee keer gevaarlijk werden. Eerst kwam Chris ten Boer een teen tekort om een laag en hard indraaiende hoekschop van Duncan Torrenga bij de tweede paal binnen te werken. En twee minuten later kwam Melvin Folkerts over links goed door, legde breed terug op de meegelopen Torrenga, die zijn schot naast zag gaan. De aanvaller zat het niet mee, want in de 71ste minuut had hij alsnog de 1-3 kunnen maken, nadat Rood Zwart Baflo een paar seconden daarvoor zwijnde, toen een vrije bal van Sander Bultena boven doelman Tillema op de lat uiteenspatte. In de tegenaanval kwam Torrenga tegenover drie SIOS-verdedigers te staan, lanceerde zichzelf met een passje tussendoor, maar zag vervolgens z’n stiftje over de uitkomende SIOS-doelman Hidde Boer net naast de verkeerde kant van de paal gaan.

Scheidsrechter Rozema had de wedstrijd onder controle

Met nog een kleine twintig minuten op de klok moesten de gasten met een man minder verder. Mark van Zanten kreeg een gele kaart van scheidsrechter Rozema na een overtreding op Bob Brinkhuizen. Omdat het z’n tweede was – en dus rood – kon de Bafloër gaan douchen. In de 88ste minuut kwam Rood Zwart Baflo met 9 man te staan, nadat ook Melvin Folkerts zijn tweede ‘geel’ – voor praten – kreeg voorgetoverd.

SIOS probeerde het nog wel met hoge ballen richting de doorgeschoven Dirk Zwakenberg, maar dit had geen succes in de resterende minuten.

Zo pakte Rood Zwart Baflo de winst, maar kan het volgende week in de thuiswedstrijd tegen Middelstum geen beroep doen op Mark van Zanten en Melvin Folkerts. Wél zal Jordi Striedelmeijer – vandaag afwezig – dan weer van de partij zijn.