Rood Zwart Baflo veroordeelt De Fivel tot nacompetitie

BAFLO –  Rood Zwart Baflo heeft zaterdag met 3-2 gewonnen van De Fivel, dat door de nederlaag tot de nacompetitie is veroordeeld. De niet al te kinderachtige scheidsrechter Pol zorgde ervoor dat het een mannelijke pot voetbal werd op het Coop Verstraete Sportpark.

Voorafgaand aan de wedstrijd kreeg Cedric Tillema – hij bleef deze middag aan de kant – een bloemetje uit handen van nieuwbakken voorzitter Piet Wieringa. Hij kreeg de ruiker voor het winnen van de Gerald Gras Bokaal, een prijs voor de minst gepasseerde doelman van voetbalclubs in het verspreidingsgebied van de Ommelander Courant.

Cedric Tillema neemt de felicitaties in ontvangst

De thuisploeg begon voortvarend aan de wedstrijd en kreeg in de derde minuut al een goed mogelijkheid om op voorsprong te komen. Duncan Torrenga bediende de opgekomen Wouter van der Werf met een mooie steekpass, waarop de verdediger oog in oog kwam met De Fivel doelman Sander Steenbergen. De inzet van de Bafloër leek goed, maar Steenbergen wist de bal toch te keren. Een minuut later was het dan toch raak. Een hoge voorzet van Jordy Potma glipte door de handen van Steenbergen, waarop Mark van Zanten van dichtbij kon scoren, 1-0.

Na ruim 10 minuten glipte Duncan Torrenga langs twee Riepsters en speelde de vrijstaande Jordy Potma aan, die van dichtbij op doelman Steenbergen stuitte. Ook de rebound van Potma was voor de sluitpost.

Het eerste wapenfeit van De Fivel kwam halverwege de eerste helft. Joran Bos probeerde van afstand RZB-goalie Rick Folkerts te verschalken, maar de verwoestende uithaal verdween rakelings langs de kruising. De fysiek sterke gasten kregen vanaf dat moment de wedstrijd in handen, mede doordat scheidsrechter Pol veel toeliet. Het verschil was dat de thuisploeg niet hoefde en ongeschonden het veld wilde verlaten, terwijl De Fivel knokte om nacompetitie te ontlopen en de grens van het toelaatbare opzocht.

Op inzet en onder aanvoering van de uitstekend spelende Emiel Bos leek De Fivel na een half uur gelijk te maken toen Rindert Havinga uit een hoekschop uit de draai het doel onder vuur nam. Het was Robin Meinema die op de doellijn redding bracht.

Foto 1: Rindert Havinga (10) haalt uit, Foto 2; Robin Meinema ruimt

Tot aan de rust was het verder hard werken, veel duels en (te veel) overtredingen over en weer.

Was De Fivel voor rust al scherp in de duels, de tweede helft werd er nog een schepje bovenop gegooid. De tussenstanden op de andere velden waren daar zeker debet aan. Alles werd aangepakt om de nacompetitie te ontlopen. Na een uur spelen werd het harde werken beloond. Vanaf de linkerkant werd de geheel vrijstaande Rindert Havinga in het strafschopgebied aangespeeld en kon hij ongehinderd de gelijkmaker binnen schieten, 1-1.

Vier minuten later ging Duncan Torrenga een combinatie aan met Jordy Potma en waar Torrenga probeerde uit te halen werd hij van achteren neer geschoffeld door Emil Bos. De aanvoerder van de gasten – veruit de beste man op het veld – schroomde dus ook niet om genadeloos in te grijpen waar het nodig was. Opmerkelijk was dat toen de Riepster de Bafloër aanvaller overeind hielp, het daarmee voor Torrenga over was, terwijl alles en iedereen nog aan het bakkeleien was. De vrije trap van Torrenga die volgde werd door doelman Steenbergen uit de linker benedenhoek geranseld.

De gasten trapten de gaspedaal nog een keertje diep in en kregen een hoekschop nadat doelman Folkerts een schot van Jeroen Kuik over de deklat wist te werken. Emiel Bos gaf voor, Thomas van de Veen verlengde met het hoofd en Mark Kramers kopte binnen, 1-2. De tussenstand bij SIOS-Poolster was op dat moment 2-2. Zou Poolster nog een keer scoren en De Fivel winnen in Baflo,dan zou SIOS nacompetitie spelen.

De Fivel moest dus nog twintig minuten de voorsprong verdedigen/uitbouwen en hopen op hulp van Poolster. De Riepster messen werden nog een keer geslepen. Dit tot ergernis van RZB-trainer Jan Potma, die er geen goed woord voor over had en z’n ongenoegen richting scheidsrechter Pol, maar ook richting collega-trainer Nik Poortinga liet blijken. Bij Poortinga ging het een oor in, de ander oor uit, maar scheidsrechter Pol vond het blijkbaar genoeg. De tot dan toe coulant en consequent fluitende leidsman gaf wat goedkope vrije ballen aan de gasten. Toen het geratel vanaf de Rood Zwart-bank over was, pakte hij z’n prima fluiten weer snel op.

Mischa Meinema, uitdelen en incasseren

Met nog een kwartier op de klok was het Rood Zwart Baflo dat weer op gelijke hoogte kwam. Na een prima opgezette aanval tussen Duncan Torrenga en Arjen Potma, was het invaller Jordi Striedelmeijer die de bal snoeihard in het doel joeg, 2-2. Tien minuten voor tijd was het Jordy Potma die de 3-2 achter doelman Steenbergen schoot, maar om onbegrijpelijke reden werd dit doelpunt afgekeurd.

De Fivel was leeg gespeeld, kwam er in de slotminuten niet meer aan te pas en gaf zich gewonnen. Invaller Justin van Solkema probeerde het in de voorlaatste minuut nog van afstand, maar weer was het doelman Steenbergen die redding bracht. De daaropvolgende hoekschop van Striedelmeijer werd vervolgens snoeihard door Mark van Zanten tegen de touwen gekopt, hetgeen de overwinning betekende voor Rood Zwart Baflo.

Zo is De Fivel veroordeeld tot nacompetitie. Rood Zwart Baflo speelt 8 juni op neutraal terrein tegen de winnaar van SC Stadspark-HS’88 voor een plek in de derde klasse.