Ex-shorttracker Prinsen troeft iedereen af in Omloop van Bedum

De renners zijn los

BEDUM – Het was een harde koers, dinsdagavond in Bedum. Met Mark Prinsen uit Heerenveen als winnaar bij de elites. En Daniel Jansen winnaar bij de amateurs.

Half acht schoot wethouder Kristel Rutgers 91 renners de baan op, het snelle parcours op voor de 36e aflevering van de Omloop van Bedum met 42 ronden, goed voor 80 kilometer. Vanaf het begin werd de kachel opgestookt en het talrijk opgekomen publiek werd verwend met een harde wedstrijd. De koers werd gek geprikkeld door de verschillende klassementen. Met een klassementsprijs – wie in een bepaalde ronde als eerste langskomt verdient punten – van honderd euro, daar wil men wel voor rijden. Het gevolg was dat het onmogelijk was een ontsnapping op touw te zetten. Er waren wat kleine schermutselingen van renners die het wel wilden proberen, maar tot mislukken waren gedoemd. Halverwege de wedstrijd ging Peter Merx uit Warfhuizen met Rick Nobel uit het Friese Foudgum er van door. De mannen pakten een voorsprong van maximaal 14 seconden en waren twee ronden later alweer bij de kraag gevat. Het was eervol maar ook niet succesvol. “Met twee man kun je dit peloton niet aan. Het duurde te lang voordat er een derde en vierde man bij kwam en we dan een treintje konden opbouwen,” zei Merx na afloop.

Uiteindelijk denderde een compleet peloton op de eindstreep af. Mark Prinsen, voormalig shorttrack schaatser, won de sprint van de groep die in zijn geheel op de tijd van 1 uur en 46 minuten werd geklokt voor de 80 kilometer. Dit is een nieuw record, de snelste tijd ooit in Bedum gereden. Dat record uit 2013 stond ongeveer 1 minuut langzamer op naam van de nummer twee, de Duitse coureur uit Dresden Martin Bauer. Merx, de Kolibri uit Warfhuizen moest zich tevreden stellen met een 17e plaats, vorig jaar vijfde. Johan Knol, vorig jaar winnaar, werd vierde. Björn Bakker, ploeggenoot van Merx, werd zesde.

Het erepodium, v.l.n.r. Martin Bauer, Mark Prinsen en Jelle Wolsink

Het rennersveld bestond uit elites en amateurs. De elites zijn de toppers van het niet-professionele wielrenner en zijn gewoon wedstrijden van 150 kilometer te rijden. De amateurs behoren tot de klasse daaronder en rijden koersen van 60, 70 kilometer. In de criteriums, de rondjes om de kerk, worden deze twee groepen vaak samengevoegd.

De koers in Bedum maakt met de ronden van Delfzijl, Usquert en Winsum deel uit van een noordelijke competitie om het Rabo Bank klassement. De winnaar van dit klassement mag op het eind een mooi stukje prijzengeld mee naar huis nemen. Daniel Jansen uit Groningen, amateur die bij de noordelijke opleidingsgroep Young Talents Cycling Team traint, was de beste amateur met plaats 18 in de uitslag. Hij verdiende de rode leiderstrui voor dit klassement. Wessel Lange uit Feerwerd en Sjoerd Hollander, ook amateurs uit het Young Talents Team, reden respectievelijk naar plek 32 en 41. Een mooie uitgangspositie om volgend jaar de overstap naar de elite te maken. Daniel Jansen, enigszins verlegen met deze trui, mompelde: “Die ga ik boven mijn bed hangen.”

“Ik hang ‘m boven mijn bed.”

Om zes uur uur waren al 31 dames van start met 40 kilometer voor de boeg. Dit is de eerste keer dat de vrouwen in de Bedumer ronde rijden. In wezen was het een noordelijk onderonsje van de wielerclub uit Assen, de Kanibaal uit Roden en de Groningse Noordelijke wielervereniging. De vrouwen van de Kanibaal – de club is vernoemd naar de legendarische Eddy Merckx die ‘de kanibaal’ als bijnaam had – domineerden de koers. Nicole Clerx won de sprint, plaats twee en drie waren voor clubgenoten, zie hier.