Derde zege op rij voor vv Winsum

GRONINGEN – Met drie zeges uit evenveel wedstrijden is vv Winsum de enige ploeg in 1E zonder puntverlies en staat het dus bovenaan. Zaterdag werd PKC ’83 op sportpark De Kring verslagen. Het was Thomas Kauw, die net als vorige week in Noordscheschut, de matchwinner werd.

Het spel van beide teams was niet om over naar huis te schrijven. Veel ongelukkige en slordige passes over en weer zorgden ervoor dat het publiek weinig werd verwend. PKC speelde vanuit de verdediging zoals trainer Bennie de jong graag ziet. “Vanuit een gesloten verdediging de nul proberen te houden. We scoren meestal wel een keer”, zo liet hij vooraf weten. Dat is allemaal leuk en aardig, maar dan moet er ook gestreden worden en daar zat het probleem bij de Stadjers.

vv Winsum was vanaf het eerste fluitsignaal van scheidsrechter gretig, won bijna alle ’tweede ballen’ en had dus veel balbezit. In de beginfase werd vaak Thomas Kauw aan de rechterkant gezocht, die op wilskracht een paar keer langs z’n man kwam. Zo ook in de derde minuut van de wedstrijd, waarna z’n voorzet net niet bij de tweede paal kon worden binnen getikt door Wouter Bloem.

David Albert Villalta (8) probeert koppend gevaar te stichten

Drie minuten later was het wel raak toen Kauw teamgenoot David Albert Villalta diep stuurde. De kleine spits kon alleen op doelman Ben Medendorp af gaan, maar de Winsumer zag zijn inzet door de sluitpost gekeerd, waarop de mee gesnelde Wesley Walstra de bal ongelukkig tegen het lichaam kreeg en de bal alsnog in het doel verdween, 0-1.

Geknoei tussen Marcel Pannekoek en Tim Hoff zorgde ervoor dat PKC ’83 na ruim een kwartier spelen zomaar in de wedstrijd kwam. Heen en weer spelen tussen beide spelers in de laatste linie werd genadeloos afgestraft door Felipe Marcal Pinheiro. De middenvelder ontfutselde Hoff de bal, kon alleen op Winsum-goalie Meijer af gaan en schoot de bal vervolgens beheerst binnen. Langs de kant was de vraag “Speelden ze de bal nou 1 x te veel of 1 x te weinig heen en weer”. In ieder geval was het onnodig slordig en stond er 1-1 op het scorebord.

Matchwinner Thomas Kauw in achtervolging op Hein van Veen (15)

Waar de Winsumers de wedstrijd volledig onder controle hadden gehad, gaven ze de wedstrijd uit handen. PKC ’83 vocht zich in de wedstrijd, al bleef de passing van beiden kanten slecht en speelde het spel zich voornamelijk op het middenveld af. Echt uitgespeelde kansen deden zich voor rust dan ook niet meer voor. Slechts een schot van Tim Hoff viel nog te noteren, maar zijn inzet kon door PKC-sluitpost Medendorp over het doel worden gewerkt. Ruststand derhalve 1-1.

vv Winsum kwam goed uit de rust, pakte het spel van het eerste kwartier weer op en drukte de thuisploeg terug op eigen helft. De gastheren leken er geen moeite mee te hebben en probeerden in de omschakeling toe te slaan. Dat leek in de 48ste minuut al te lukken toen Martijn van Roeden in scoringspositie kwam, alleen was het doelman Meijer die redde op de inzet van de Stadjer en de Winsumers voor een achterstand behoedde. De eerste mogelijk voor de groen-witten kwam na een uur spelen. Het was David Albert Villalta die Thomas kauw aan de rechterkant inspeelde en positie koos voor het doel. De lage voorzet van Kauw was op maat, Villalta kwam in bij de eerste paal goed voor z’n man, maar in plaats van de bal met binnenkant links in de verre hoek te verlengen besloot Villalta  om met rechts uit te halen en stuitte vanuit een onmogelijke hoek op PKC-doelman Medendorp.

Het eerstvolgende gevaar van vv Winsum zou zo’n twintig minuten op zich laten wachten. In de tussenliggende periode was het PKC ’83 dat mogelijkheden kreeg om op voorsprong te komen. Veelal vanuit de lange bal werden de Groningers gevaarlijk en dan met name wanneer Bryan Inge of Martijn van Roeden in balbezit kwamen. Zo zag Van Roeden een inzet net voorlangs gaan en werd een andere doelpoging van hem onschadelijk gemaakt door Winsum-goalie Wouter Meijer. Bryan Inge was vooral vanaf de rechterkant gevaarlijk. Met mooie acties kwam hij naar binnen om met z’n linker de verre kruising te zoeken. Tot grote opluchting van de Winsumer bank stond het vizier van de behendige aanvaller niet op scherp en verdween de bal in alle gevallen net voorlangs.

Met nog negen minuten te gaan kwam vv Winsum onder de druk uit en was het de snelle David Albert Villalta die los kwam en uithaalde. Doelman Medendorp wist de bal met moeite onder de lat weg te werken. De daaropvolgende hoekschop van Wouter Bloem werd door Tim Hoff recht in de handen gekopt van de PKC-sluitpost. Slecht uitverdedigen bij de thuisploeg zorgde ervoor dat Thomas Kauw op zo’n twintig meter van het doel in balbezit kwam. Ongehinderd kon de rechter aanvaller vanaf de linkerkant de bal controleren en met een prachtige krul – langs de aan de grond genagelde doelman Medendorp – in de verre bovenhoek krullen,1-2. Een fantastische goal.

Winsum-captain Marcel Pannekoek in luchtduel met PKC-ers Wesley Walstra en Koen Hateboer

Twee minuten later leek Tim Hoff de genadeklap uit te delen, maar zijn harde schuiver van buiten het strafschopgebied kon nog net door Medendorp uit de rechter benedenhoek worden geranseld.

De laatste vijf minuten was het dan nog even billen knijpen voor het team van coach Bert Vos. Zo kreeg Giovanni Salvo in de ’16’ een enorme mogelijkheid, maar produceerde hij niet meer dan een slap schot. En een vrije bal van Pinheiro – twee minuten voor tijd – belandde boven de lange Wouter Meijer onderkant lat op twee meter van het doel, waar Martijn van Roeden de gelijkmaker op de schoen had. Het was echter doelman Meijer die met een reflex redde en ervoor zorgde dat vv Winsum nog steeds zonder puntverlies is./AT