Topdag voor Simone Binnema op Ekenstein

Simone Binnema
Foto: Herman Rinket

WINSUM – Leden van de loopgroep Artemis uit Winsum waren het afgelopen weekend actief in Appingedam,  Schotland, Rolde en Amsterdam. In Appingedam behaalde Simone Binnema uit Eenrum maar liefst drie prijzen.

Met een tweede en derde p[laats op de 10 kilometer bij de vrouwen 50 plus voor respectievelijk Simone Binnema en Gonny Houtman uit Winsum kwam Artemis zaterdagmiddag in de Ekensteinloop bij Appingedam weer goed voor de dag.

De Ekensteinloop was de zesde en laatste wedstrijd van het Huis & Hypotheek Ommelander Loopcircuit 2019. Er stonden totaal 181 deelnemers aan de start. Op het in prachtige herfstkleuren getooide landgoed Ekenstein was een ronde van vijf kilometer uitgezet. De wedstrijdlopers liepen twee ronden. De recreanten legden een ronde af. Het geaccidenteerde parcours met gedeeltelijk onverharde en glibberige paden en het nodige bochtenwerk maakte het de deelnemers niet gemakkelijk..

Op de 10 kilometer gingen onder aangename weersomstandigheden bijna honderd deelnemers, waaronder acht Artemissers, van start. Podiumplaatsen bij de vrouwen 50 plus waren er voor Simone Binnema, tweede in 45.22 minuten en Gonny Houtman derde in 49.50 minuten. De winst in deze categorie ging naar Christien Koning uit Groningen in 43.42 minuten. Jeannet Bakema uit Loppersum, eveneens uitkomend bij de vrouwen 50 plus, finishte als tiende in 1.01.13 uur.

De snelste Artemisser was Ricardo Damminga uit Baflo. Hij werd met een tijd van 42.34 minuten achtste bij de mannen senioren. Bij de mannen 50 plus scoorden Wim Ammeraal uit Leens, Jan Vos uit Uithuizen en Ab Slagter uit Uithuizermeeden respectievelijk een 13e, 15e en 17e plaats. Hun tijden waren respectievelijk 45.50, 47.21 en 47.57 minuten. Op de 5 kilometer eindigde Jaap Smith uit Baflo, op de weg terug, als zesde in een veld van 72 deelnemers in een nette tijd van 22.48 minuten. De 10 kilometer bij de mannen werd gewonnen door Gerard Vos uit Appingedam in 34.55 minuten. De winst bij de vrouwen ging naar de Bedumse Annemarije Souer in 42.43 minuten.

In het Schathoes op het landgoed vond na afloop de uitreiking van de dagprijzen en die van de eindklassementen per categorie en de overall-klassementen plaats. Om hiervoor in aanmerking te komen moest, een uitzondering bij de vrouwen 50 plus daargelaten, aan tenminste vijf van de zes wedstrijden zijn deelgenomen. Het aantal per wedstrijd behaalde punten gaf hierbij de doorslag. Het eindklassement bij de vrouwen 50 plus werd bepaald door Simone Binnema. Met drie zeges en twee tweede plaatsen en totaal 165 punten was ze onbedreigd de beste. Lineke Ham uit Warffum werd tweede met 96 punten. De derde plaats was voor Gonny met na slechts vier wedstrijden, waarin een tweede en drie derde plaatsen werden behaald, een totaal van 108 punten. Voor de eindklassementen overall bij de vrouwen en de mannen telden het totaal aantal behaalde punten na vijf wedstrijden. Simone Binnema bleek opnieuw met 165 punten de beste te zijn. Blij verrast mocht ze de wisselbokaal, in 2010 voor het eerst gewonnen door Gonny Houtman, in ontvangst nemen. Overall winnaar bij de mannen werd Karel Edens uit Groningen, uitkomend in de mannen 60 plus categorie, met 166 punten. Voor Ricardo Damminga restte in het eindklassement bij de mannen senioren de ondankbare vierde plaats.

Namens het bestuur van het loopcircuit bedankte Abe Kampen na de prijsuitreiking de deelnemers, de sponsors, de onmisbare vrijwilligers, de tijdwaarnemers, de fotografen, de EHBO en de betrokken organisaties. Een speciaal woord van dank ging naar speaker Jan Kooistra, zijn vrouw Jozefien voor de uitstekende verzorging en hun zoon Christian voor het geluid. Jan Kooistra deelde daarna in een emotioneel betoog mee dat hij en zijn vrouw, na zeventien jaar met veel plezier de wedstrijden in Groningen te hebben verzorgd, er door een slopende ziekte noodgedwongen mee moeten stoppen.

Dramathon marathon Schotland

Op de Schotse Highlands werd zaterdag een kleinschalige marathon, de Dramathon, georganiseerd. Onder de 367 gefinishte deelnemers bevond zich ook een aantal landgenoten, waaronder Herman Haan uit Leens. Hij legde zijn 28e en en volgens hem mooiste marathon over grotendeels onverharde paden langs kastelen, distileerderijen en onstuimige rivieren als 336e af in 5.43.22 uur. Oud-Artemislid Tini Visker uit Gieten finishte als 197e na 4.34.25 uur.

Indian Summer Ultra Trail Rolde

Na vorige week 60 kilometer te hebben gelopen in en rond Berg en Dal koos Gerik Mik uit Sint Annen zaterdag voor de dubbele afstand vanuit Rolde. Hij legde onder prima weersomstandigheden de 120 kilometer, nagenoeg volledig door de prachtige natuurgebieden rond Rolde, af in 17.34.00 uur.

De Winsumers Gea Meulema, Hilde Broekhuizen en Koos Durenkamp startten op de 17 kilometer trail. Hoewel de meningen over de zwaarte van het parcours over onverharde paden door het prachtige Balloerveld verdeeld waren, werden er goede resultaten behaald. Gea Meulema en een verkouden en met zware benen lopende Hilda Broekhuizen noteerden een tijd van respectievelijk 1.32.13 en 1.32.39 uur, goed voor een vijfde en een zevende plaats in een veld van 75 vrouwen. Koos Durenkamp kwam binnen als 34e bij de mannen in 1.36.11 uur.

Amsterdam halve marathon

Naast de marathon werd er zondag in Amsterdam ook een halve marathon georganiseerd. Op deze afstand finishten totaal 14.731 deelnemers, waaronder Jikke Amesz uit Baflo. Jikke noteerde in haar eerste halve marathon onder de vlag van Artemis een tijd van 2.19.38 uur. Dit leverde haar bij de vrouwen recreanten in een veld van 5951 deelneemsters een 4350e plaats op.

Reacties