SIOS wint van Rood Zwart Baflo

SAUWERD – SIOS heeft zich door een 3-2 overwinning op Rood Zwart Baflo in de subtop van de vierde klasse C genesteld. Rood Zwart Baflo had in de eerste helft nog weinig te duchten van de Sauwerders en ging de rust in met 1-2. Na de thee speelde de thuisploeg beter en kwam verdiend langszij, om er vervolgens ook nog stiekem met de winst vandoor te gaan.

Mee door de harde wind die dwars over het veld stond was het voor het publiek weinig genieten. De kou en het niet al te beste spel zorgde voor veel klaagzang langs de lijn. En het begon nog wel zo voortvarend. In de 7de minuut was het Duncan Torrenga die met een slimme vrije bal de geheel vrijstaande Jordy Potma in de ’16’ bereikte. De inzet van Potma verdween op de paal, waarna Chris ten Boer de bal alsnog in het doel joeg, 0-1. Een minuut later mocht SIOS aan de andere kant van het veld – op zo’n 20 van het doel – een vrije bal nemen. De inzet van Allert de Haan verdween via de muur buiten bereik van doelman Cedric Tillema in het doel, 1-1.

Het was het enige noemenswaardige dat SIOS in de eerste helft liet zien. Rood Zwart Baflo liet zich aanvallend wel gelden, alleen ontbrak de scherpte en geluk. Zo was Bafloër Duncan Torrenga na een half uur spelen twee keer dichtbij een treffer. Eerst zag hij een vrije bal door Hidde Boer uit het doel geranseld en een paar minuten later kwam de aanvaller vanaf de linkerkant goed naar binnen, maar ging zijn schot vervolgens net over.

Doelman Hidde Boer redt op de inzet van Duncan Torrenga (l)

In de 36ste minuut dacht Mark van Zanten te kunnen scoren, maar wist Reinder Haan koppend de inzet van de Bafloër over het doel te werken. Diezelfde Van Zanten had eerder ook al twee mogelijkheden voor Rood Zwart Baflo vanuit een hoekschop om zeep geholpen. Niet door kansen te missen, maar door domme overtredingen te maken, zodat SIOS tot twee keer toe wel heel makkelijk wegkwam met een vrije bal.

Waar de ruststand 1-1 leek te gaan worden, was het Duncan Torrenga die een verre uittrap van doelman Cedric Tillema op waarde schatte, de bal in de loop goed meenam en de uitkomende SIOS-goalie Hidde Boer met een bekeken schuivertje passeerde, 1-2. Waar scheidsrechter Aant Adema de extra tijd had weggetoverd was een raadsel, maar het doelpunt viel in de 48ste minuut.

SIOS begon goed aan de tweede helft. De Sauwerders waren feller en dwingender. Toch waren de eerste serieuze doelpogingen in de tweede helft voor de gasten. Het was Mike Smit die tien minuten na rust van afstand uithaalde, alleen wist de prima keepende SIOS-sluitpost Hidde Boer de bal te keren. Drie minuten later zette Duncan Torrenga met een prima dieptepass Mark van Zanten vrij voor doelman Boer. Van Zanten wachtte echter te lang, zodat de Sauwerder doelman ook nu als winnaar uit de strijd kwam.

Na ruim een uur spelen kwam Rood Zwart Baflo goed weg bij een doelpoging van Allert de Haan. Zijn schot ging rakelings voorlangs. Het was de eerste echte kans voor de thuisploeg.

Melvin Folkerts (RZB) zit kort op Allert de Haan

Weer vijf minuten later kreeg Mark van Zanten de mogelijkheid om de wedstrijd vroegtijdig te beslissen. Vanuit een vrije trap bereikte Duncan Torrenga de geheel vrijstaande middenvelder, maar Van Zanten kopte recht in de handen van doelman Hidde Boer.

Waar Rood Zwart Baflo verzuimde te scoren, was het SIOS dat in de 73ste minuut langszij kwam. Vanuit een makkelijk weggegeven hoekschop was het Stefan Bultena die leek raak te koppen, maar het was op de doellijn Bafloër Melvin Folkerts die de bal wist te ruimen. De daaruit voortvloeiende hoekschop vanaf de linkerkant van het veld werd hoog ingebracht en met de vuisten weggewerkt door doelman Tillema. Buiten het strafschopgebied pikte invaller Dennis Ezinga de bal op, haalde verwoestend uit en zag de bal via de lat voor de voeten van teamgenoot Willem Nieweg vallen. Nieweg schoot daarop de bal tussen alles en iedereen in het net, 2-2.

Op de bank bij Rood Zwart Baflo liepen intussen de spanningen op. De staf begon zich steeds meer – en asociaal – af te reageren op de beslissingen van scheidsrechter Adema. Bij een vrije bal mee was het zeuren om kaarten en bij overtredingen van de Bafloërs stelden de Sauwerders zich aan. De welbekende rood-zwarte bril zullen we maar zeggen. SIOS-trainer Henk Alssema daarentegen bleef ijzig kalm, wetende dat een scheidsrechter zijn eigen beslissingen toch niet zal herroepen.

In de 80ste minuut kwam de inmiddels ingebrachte Reinout Geuze kracht te kort om doelman Hidde Boer met een puntertje te verschalken en de Bafloërs weer op voorsprong te zetten.

En waar de gasten hadden verzuimd de wedstrijd te beslissen, kreeg SIOS de winst zomaar in de schoot geworpen. Willem Nieweg zette druk op

Potma , die de bal simpel terug had kunnen spelen op het sterke rechterbeen van doelman Cedric Tillema, zodat deze de bal had kunnen ‘wegroeien’. De centrale verdediger wachtte echter tot het laatste moment en speelde de bal slordig voorbij Tillema voor het doel langs. Het was vervolgens een koud kunstje voor Nieweg om de bal in het lege doel te schuiven, 3-2.

De laatste en mooiste aanval van de wedstrijd was ver in extra tijd en werd op de mat gelegd door Rood Zwart Baflo. Via Gijs Tervooren en Melvin Folkerts belandde de bal bij Duncan Torrenga, die de mee opgekomen Mike Smit een niet te missen kans bood, maar de verdediger schoot op een paar meter van het doel recht in de handen van doelman Hidde Boer.

Zo bleef het bij 3-2 voor de Sauwerders, die voor het eerst sinds (precies) vijf jaar weer eens wonnen van angstgegner Rood Zwart Baflo. Een gelukkige overwinning, maar zeker niet onterecht. Immers, het gaat altijd nog om de goals.

SIOS staat door de overwinning met 16 punten eerst veilig in de middenmoot. Rood Zwart Baflo daarentegen heeft slechts 7 punten en zal de komende twee thuiswedstrijden – Poolster en Midelstum – moeten winnen om (een beetje) uit de zorgen te komen./AT