Biljartsport op topniveau in Den Andel

Hoogevener Wim Santinge deed lang mee voor de titel, maar viel net buiten de prijzen
Foto: HogelandNieuws

DEN ANDEL – Afgelopen weekend werd de Gewestelijke Finale Driebanden Klein Hoofdklasse gehouden in dorpshuis Op Streek te Den Andel. Acht biljarttoppers uit Noord-Oost Nederland streden om een plaats op het Nederlands kampioenschap. Het werd een spannend biljartspektakel van zeer hoog niveau.

Biljartclub Spoorzicht én Biljartvereniging Het Achterdeel hebben op verzoek van de KNBB gezamenlijk de organisatie van deze biljart-driedaagse op hun schouders genomen. Vele vergaderingen waren hiervan het gevolg, immers als je voor de eerste keer zo’n belangrijke finale gaat organiseren wil je alles tot in de puntjes geregeld hebben.

Mädi Cleerdin, voorzitter van Biljartvereniging Het Achterdeel hierover: “Als je iets organiseert, dan moet je het goed doen en ga je er helemaal voor. Daarom hebben we de biljarttafels gezamenlijk met de drie biljartverenigingen uit Den Andel geheel in optimale staat laten brengen door 1, 2, 3 Biljarts uit Schoonoord. De tafels hebben nieuwe banden gekregen en zijn voorzien van blauwe Simonis Prestige lakens, het topproduct in de biljartsector! Daarbij werd gespeeld met Pro Cup biljartballen met stip, die deels zijn gesponsord door 1,2,3 Biljarts.”

Om helemaal goed voor de dag te komen voor de biljartbond hadden het bestuur en spelers van Het Achterdeel zichzelf in een geheel nieuw eigentijds clubtenue gestoken, volledig gesponsord door Timmerfabriek Tom de Boer uit Winsum.

“Driebanden is behoorlijk ingewikkeld en vraagt van de speler uiterste concentratie. De bedoeling is dat jouw speelbal éérst drie banden raakt voordat de carambole kan worden gemaakt. Lijkt misschien voor sommige mensen een peulenschil. Nou, het vergt naast opperste concentratie, behoorlijke inspanning souplesse en zelfvertrouwen van een biljarter. En dat drie dagen lang, waarbij een partij soms wel twee en een half uur duurt” liet Mädi Cleerdin weten.

Om de spelers optimaal te motiveren voordat ze aan hun eerste partij zouden beginnen had de organisatie voor deze finalisten een verrassing in petto: een persoonlijke videoboodschap op een groot scherm van niemand minder dan de huidige Wereldkampioen Driebanden himself Dick Jaspers!

(De tekst gaat verder onder de video)

Geïnspireerd gingen de biljarters dan ook aan de schitterende biljarttafels hun eerste partij spelen. Omdat één partij behoorlijk lang duurde werd door de organisatie in overleg met de arbiters en spelers besloten om de volgende morgen eerder – half 10 – te beginnen.

Na een aantal fantastische partijen werden de spelers, partners, arbiters, schrijvers en bestuursleden voorzien van een buffet, aangeboden door de beide, verenigingen, om vervolgens weer de strijd om de titel aan te gaan. Het werd een grandioos biljartspektakel dat door vele liefhebbers van de biljartsport druk werd bezocht.

Regelmatig werd een kreet van bewondering geslaakt, was de spanning te snijden en werd aan het publiek een schitterende carambole getoond! De vier  toparbiters stonden onder de bezielde leiding van niemand minder dan Europees CEB arbiter Derkje Bakker- Woortman. Zij is van grote klasse, de wijze waarop zij aan de tafels staat en arbitreert is een voorbeeld voor andere arbiters.

De sfeer was zeer gezellig, de groep spelers was zeer sportief én laaiend enthousiast over de locatie én de goed lopende biljarts. Grote waardering werd niet alleen uitgesproken door de vele aanwezigen, maar ook de spelers waren lovend over hoe alles was geregeld deze drie dagen.

De finaledag, beide kanshebbers op de titel – Kampherbeek en Santinge – gebroederlijk aan de bar. 

Michel Kampherbeek – hij werd winnaar in Den Andel – was dolgelukkig en kan zich opmaken voor het Nationaal Kampioenschap dat de komende maand in Alkmaar zal worden gehouden. Met het niveau dat hij in dorpshuis Op Streek liet zien behoort de Nederlandse titel zeker tot de mogelijkheden voor de biljarter uit Coevorden.

Voor de eindstand klik hier.

 

 

 

Reacties