Artemissers waaien uit

Foto: Archief HN

WINSUM – Leden van Loopgroep Artemis uit Winsum waren het afgelopen weekend met succes actief in Apeldoorn, Schipborg, Texel , Bedum en Den Helder.  De stad-Groninger Marnix van den Brink noteerde een persoonlijk record op de 16,1 km en behaalde Gonny Houtman uit Winsum een eerste plaats in een cross over 8 km in Schipborg.

Ruim 11.000 deelnemers stonden gisteren in Apeldoorn aan de start van de 47e editie van de Midwintermarathon, het oudste en een van de grootste hardloopevenementen van Nederland. Onder regenachtige weersomstandigheden kon er naar keuze worden deelgenomen aan de afstanden 8, 16,1 en  25 kilometer. De start en finish vonden plaats op de statige Loolaan. Ruim 400 vrijwilligers zorgden er voor dat het evenement vlekkeloos is verlopen. Onder de deelnemers bevond zich een drietal Artemissers. Marnix van den Brink en Miranda Vink uit Winsum deden mee aan de 16,1 kilometer door de bosrijke en heuvelachtige omgeving van Apeldoorn en Hoog Soeren. ‘Schrijf maar vast op dat ik de volgende week in Apeldoorn mijn persoonlijke record op deze afstand ga verbeteren” meldde de stad-Groninger vorige week breeduit. Een altijd gewaagde uitspraak. Maar hij heeft woord gehouden. Wat heet! Goede benen, perfect weer en een meegaande wind zorgden in zijn 100e wedstrijd onder de vlag van Artemis voor een prima eindtijd van 1.14.53 uur en een 68e plaats bij de mannen 45+. Van den Brink verbeterde zijn oude toptijd op deze afstand met maar liefst 3.56 minuten. Miranda Vink  liep eveneens een goede race en finishte na 1.19.53 uur als 17e bij de vrouwen 40+. Roelof Eltingh uit Warffum koos voor de 25 kilometer. De route hiervan volgde het parcours van de 16,1 kilometer aangevuld met nog een extra lus over de Asselse heide. De Warffumer noteerde een tijd van 2.30.38 uur, waarmee hij zich als 197e bij de mannen 55+ klasseerde.

Gonny Houtman uit Winsum heeft gistermorgen in Schipborg de Arnoud Magnin Wintercross over 8 kilometer bij de vrouwen 60+ gewonnen. Het Rabocup Assen Noord-Drenthe Loopcircuit ging gisteren traditiegetrouw van start met de cross in Schipborg. Het circuit omvat totaal negen wedstrijden. Hiervan moeten er zes worden uitgelopen om voor een van de diverse eindklassementen in aanmerking te komen. De lucht boven Schipborg kleurde gisteren donker grijs en de neerslag hield het midden van miezer en regen. De organiserende vereniging, de Loopgroep De Drentsche Aa, had een nieuw maar pittig parcours van 4 kilometer uitgezet, dat een dan wel twee keer moest worden afgelegd. Dit parcours was grotendeels onverhard en vergde met de vele klimmetjes, de smalle bospaden met boomwortels, een zandpad en de modderige gedeelten als gevolg van de vele regens in de voorafgaande dagen het nodige van de bijna 200 deelnemers. Gonny Houtman was de enige afgevaardigde van Artemis en ze startte op de 8 kilometer. Na een constant gelopen race was ze met een tijd van 45.04 minuten de snelste bij de vrouwen 60+. Haar voorsprong op de nummers twee en drie in deze leeftijdscategorie bedroeg respectievelijk 1.12 en 2.55 minuten.

De afgelopen zaterdag gehouden Texeltrail is een uitdagende looptocht door het ruige duingebied van Texel. Ruimte, wind en water kenmerken de beleving van het hardlopen door de Texelse natuur. Het open karakter van het landschap maakt het lopen in dit jaargetijde op Texel speciaal. Er kan gekozen worden uit de afstanden 15,3 – 24,0 – 42,2 kilometer. De start en finish is bij camping De Krim in Cocksdorp. De routes door een strand- en duinlandschap zijn nagenoeg geheel onverhard en geaccidenteerd met schelpenpaden, zandpaden, mul zand en modder. Valerie Schaaphok Uit Winsum was een van de totaal 350 deelnemers (uitverkocht). Zij startte op de 15,3 kilometer. Met een tijd van 1.52.27 uur werd ze 81e bij de vrouwen. Lees hieronder haar verslag.

Zaterdag werd in Bedum voor de 10e keer de Winterloop georganiseerd. Een onderdeel van het uitgebreide programma was een sponsorloop voor het UMCG Kanker Research Fonds met als opzet hiervoor zoveel mogelijk geld in te zamelen. De in de gemeente Het Hogeland gevestigde hardloopverenigingen, waaronder Artemis, verleenden ook hun medewerking. Een veertiental Artemissers vertrok zaterdagmiddag vanaf het parkeerterrein bij het zwembad in Winsum via de Munsterweg en langs de Oude Ae naar een verzamelpunt in Bedum. Inmiddels hadden zich daar ook de loopgroepen uit Sauwerd, Bedum en Uithuizermeeden gemeld. Vanaf hier werd gezamenlijk naar het `Versplein` gelopen waar Ineke Wolters namens Artemis aan de voorzitter van de Winterloop, bakker Hoekstra in bakkerskleding, een bedrag van € 305,–  overhandigde. De opbrengst van de Winterloop bedroeg maar liefst € 139.975,– (een recordbedrag).

Ultraloper Gerik Mik uit Sint Annen heeft vanaf afgelopen vrijdagavond tot en met zaterdagmorgen voor de 10e keer deelgenomen aan de Dutch Coast Ultra by Night. Hij koos deze keer voor de 50 kilometer vanaf Den Helder naar Castricum over het strand. Het weer was bar en boos. Windkracht 7 tegen en hevige regen waardoor er regelmatig gewandeld moest worden. Vertrokken om 21.00 uur vanuit Den Helder kwam Mik na de nodige ontberingen om 07.10 uur in Castricum aan. Na een rustpauze vervolgde hij zijn eigen weg naar IJmuiden om daar rond 13.00 uur te arriveren.

Reacties