Erg zware dobber in openingsronde voor Warffumer dammers

Foto: HN

HOOGEVEEN – Het hele land was vorige week zaterdag in rep en roer. De nationale damcompetitie begon weer. Dáár werden veel dammers blij van, want lange tijd waren fysieke wedstrijden niet of nauwelijks mogelijk. Zo ook voor de spelers van de damvereniging Warffum die voor deze gelegenheid in de eerste ronde moesten aantreden in Hoogeveen.

Het 4e team van de Hoogeveense damclub, dat in de Tweede Klasse A debuteert, bestaat geheel en al uit jeugdspelers die met name zijn opgeleid door Zainal Palmans. Nieuw is dat dit seizoen in de gehele competitie met achttallen in plaats van tientallen wordt gespeeld. Dat is echter wel even wennen. Verder trokken in de Tweede Klasse A twee teams (TTS Surhuisterveen en Roden/Leek 2) zich enkele weken geleden terug, omdat men het niet aandurft te reizen en te spelen vanwege de coronapandemie.

De speelruimte in Hoogeveen was coronaproof ingericht, zodat voldoende afstand gehouden kon worden van elkaar. Bovendien is iedere vereniging verplicht een coronafunctionaris aan te stellen die hierop toezicht houdt. De wedstrijd zelf begon catastrofaal voor de Noord-Groningers, want Eddy Groenhagen liep al vroeg in de middag in een simpel -maar direct dodelijk- damzetje tegen Mart Slim. Deze jonge thuisspeler deed zijn naam daarmee wel eer aan. Gezinus Bottema die uit tactische overwegingen aan het bovenste bord uitkwam, liet zich in een zogenaamd ‘klassiekje’ positioneel van het bord zetten door de jeugdige Elise Schouten. Daarmee verscheen een pijnlijke 4-0 achterstand op het scorebord.

Geluk

Toen volgde een aantal zeer gelukkige punten voor de Warffumers. Basisspeler Fenno Werkman dacht rond de 45e zet een remise-afwikkeling te nemen, maar verzuimde een goede zettencontrole. Ook zijn jonge tegenstander overzag dat hij op twee manieren kon slaan en accepteerde het remisevoorstel. Peter Hoeksema kende eveneens het geluk aan zijn zijde. In het middenspel onderkende hij een zetje niet, maar dat liep toch nog met een sisser af. Naderhand overspeelde hij zijn opponent en kon de Bafloer alsnog winst laten aantekenen. In een nagenoeg evenwichtige stelling wist Herman Mulder plotsklaps twee punten op te strijken, doordat Wilmer Oostindjer een lichte drie-om-vijf combinatie op de 40e zet over het hoofd zag. Daarmee ontstond een zeer spannende 5-5 tussenstand. Ondertussen was ook Nico Werkman in het nadeel geraakt door het niet onderkennen van een geraffineerd zetje tegen Siebe Kortleven. Werkman moest heel secuur tewerk gaan om de remisehaven binnen te varen en dat lukte hem.

Geert Ploegman kwam in het gevorderde middenspel positioneel behoorlijk in het nauw tegen Sytze Spijker en moest alle zeilen bijzetten. Dankzij een offer wist de Usquerder toch een doorbraak naar de damlijn te forceren. Op de 55e zet  leidde Ploegman de remisevariant in, maar zijn rivaal vond het toch nodig om daarna nog geruime tijd door te spelen in een drie-om-een. In deze fase maakte Ploegman geen fout met een puntendeling tot gevolg. Wim Dirks uit Den Andel werd deze middag de gevierde man door de winnende punten te laten registreren. Eenvoudig ging dat zeker niet. Op de 25e zet had hij een heel sterke voortzetting kunnen kiezen, maar dat buitenkansje liet hij lopen. Daarna kwam er veel denk- en rekenwerk aan te pas en pakweg 20 zetten later kreeg Dirks echt overtuigend voordeel. Dat was voldoende om de zege binnen te harken, vergezeld van de euforie van zijn ploeggenoten.

De gedetailleerde uitslagen waren:

HDC Hoogeveen 4 –  Warffum

1    mw. E. Schouten – G. Bottema    2 – 0

2    S. Kortleven – N.R. Werkman   1 – 1

3    W. Oostindjer – H.K.M. Mulder    0 – 2

4    B.J. Kortleven – P. Hoeksema    0 – 2

5    mw. C. Schuller – W.C. Dirks    0 – 2

6    N. Bolks – F.P. Werkman   1 – 1

7    S. Spijker – G. Ploegman    1 – 1

8    M. Slim – E. Groenhagen    2 – 0

Eindstand:  7 – 9

De overige gespeelde wedstrijden in de eerste competitieronde zijn:

Het Noorden 2 – SSS Kampen – 8 – 8

Huizum Fryslân CT – ‘BEGB’ Britsum – 6 – 10

De tweede ronde is komende zaterdag om 12.00 uur. Dan krijgt Warffum de reserves van damclubgenootschap Het Noorden uit Groningen op bezoek. Op papier, gebaseerd op de teamratings, zijn beide ploegen nagenoeg gelijke sterk, dus belooft het in theorie een enerverende ontmoeting te worden. In hoeverre de nieuwe beperkende coronamaatregelen, die afgelopen dinsdag zijn afgekondigd, het verdere competitieverloop zullen aantasten, is op dit moment nog uiterst onzeker.

Reacties

Cookieinstellingen