Herinrichting Onderdendamsterweg afgesloten met klein feestje

De provincie Groningen en de gemeente Winsum hebben afgelopen vrijdagmorgen een bestuursovereenkomst gesloten waarmee de vernieuwde N361 en de Fietsroute Plus tussen Groningen en Winsum een stuk dichterbij komen. Ook de kortere verbinding voor autoverkeer aan de noordkant van Winsum en het veiliger maken van de spoorwegovergangen in de hele gemeente, vallen binnen de overeenkomst.  Gedeputeerde Fleur Gräper-Van Koolwijk en wethouder Bert Westerink tekenden de overeenkomst.

Afspraken

De provincie en de gemeente Winsum werken samen aan de vier projecten die zorgen voor betere veiligheid op de weg en bij het spoor, en betere bereikbaarheid en doorstroming in de gemeente Winsum. Met deze bestuursovereenkomst zijn er afspraken gemaakt over kosten, rollen en verantwoordelijkheden van beide partijen. Volgende stap is de planvorming, waarin onder meer nieuwe bestemmingsplannen en grondaankoop aan de orde komen. Inwoners denken mee over de plannen. Daarnaast worden mensen op de hoogte gehouden van werkzaamheden en mogelijke overlast die dat tijdelijk met zich meebrengt. Verwacht wordt dat de vier projecten in 2019 gereed zijn. 

Wethouder Harmannus Blok betrok zijn voorganger in deze dossiers Jaap Hoekzema edelmoedig bij het feestelijke gedeelte.

Blok: ” ……..Maar, niet zonder de vorige politiek bestuurlijk verantwoordelijken te bedanken voor hun inzet in dezen. En dan noem ik concreet Jaap Hoekzema die 6 jaar lang (dus bijna de gehele looptijd) dit project bestuurlijk heeft getrokken namens de gemeente Winsum. En dat deed hij met verve. Waarvoor vandaag en vanaf deze plek: dank!”

ard_9512
Jaap Hoekzema werd bedankt

Wethouders Blok en Westerink  hadden de taken goed verdeeld, Blok hield het inleidende praatje en Westerink mocht namens de gemeente zijn handtekening zetten.

In zijn praatje ging Blok terug naar 2009.

Wethouder Blok
Wethouder Blok

“De drukke  Onderdendamsterweg,  stond en staat op gespannen voet met het dorpse karakter en het fietsend en te voet gaand verkeer. De structuur van de weg en veiligheid maakten een grondige aanpak zeer wenselijk, zo niet noodzakelijk.

Er werden plannen gemaakt. Vier doelen benoemd:

– een verkeersveilige weg voor alle weggebruikers

-een winkelgebied wat meer één geheel vormt waardoor Winsum wordt versterkt als voorzieningencentrum en waar het verblijfsklimaat wordt verbeterd

– minder geluidsoverlast door het verkeer

– veilig fietsverkeer tussen de twee locaties van Terra Winsum.

Het project was meer dan alleen de Onderdendamsterweg. Het hele winkelcentrum Obergon kreeg een geweldige facelift. Uitbreiding van de AH met Etos en Gall&Gall, vernieuwing voor Ter Stal en Hairpoint… Onlangs is het vernieuwde pand heropend en we zien hoe mooi het is geworden. Daarnaast de aanpak en herinrichting van het hele terrein om het winkelcentrum. De verfraaiing van de voorkant wat nu meer een verblijfsgebied is geworden. Verbetering van de plek voor de jeugd van 0-18 aan de achterkant… het ziet er allemaal weer strak uit.. om het zo te zeggen. En in de tussentijd kwam ook de Aldi nog hier aan de Onderdendamsterweg. En hebben we nog de zittende ondernemers los verspreid aan de Onderdendamsterweg: sporthuis Winsum, Time Out kappers en Veldwijk. Allen hebben hun steentje bijgedragen en hun financiële nek uitgestoken. Er is veel geïnvesteerd door overheden en ondernemers.

De plannen zijn niet alleen op de werkkamers van de ambtenaren en adviseurs bedacht. Nee, het was een interactief proces met inwoners en andere belanghebbenden. En die inbreng was niet vruchteloos. De plannen zijn daadwerkelijk bijgesteld door die inbreng. Daar waar het bijvoorbeeld  gaat om asfalt met streetprint in de vorm van klinkers.

Zoals meestal, konden niet alle wensen worden gehonoreerd. Maar ik denk toch zeker dat we kunnen spreken van een geslaagd interactief proces. Dank aan alle meedenkers. Burgerparticipatie gaat niet vanzelf… maar af en toe maken we mooie stappen. Zo ook in dit proces. Maar laten we ook vaststellen dat afronding van dit proces niet betekent dat we ophouden te denken en doen rondom deze weg en de veiligheid daarvan. Er zijn nog steeds aandachtspunten. Daar waar het kan nemen we nog steeds aanvullende maatregelen. Zo hebben we onlangs nog een paar keer 30 op de weg laten brengen om de weggebruikers er extra op te attenderen dat 30 km per uur op deze weg ook echt snel genoeg is.

Dit project was meer dan alleen een belang voor Winsum. Evenals de ondernemers hebben ook  Provincie en RGA volop hun steentje bijgedragen. Waarvoor onze hartelijke dank.

Wat hebben we zoals gedaan met uw en ons geld:

• Diverse kruisingen zijn veiliger (Braaksterlaan, rotonde, Ranumerweg)

• Fietsers hebben met de fietssuggestiestroken een eigen plek op de weg

• Het lawaaioverlast is beperkt door het gebruikte asfalt

• Wandelpad langs de weg met een hoogholtje ter hoogte van de Takkebosserweg.

• Een veilige fietsverbinding, aansluitend op het provinciale fietspad richting  Onderdendam

• Een hele fraaie, brede en veilige brug en spoorwegovergang. Daardoor is er sprake van een veel betere doorstroming van het verkeer. Bovendien een voorloper op het bestuursakkoord dat we vandaag ondertekenen waar het gaat om spoorwegveiligheid.

De aanpak van de weg stond en staat niet op zichzelf. De Onderdendamsterweg blijft nog steeds een belangrijke doorgaande weg in de ontsluiting Oost – West in noord groningen. De geplande rondweg boven Winsum (ook wel de kortsluiting Ranum – Onderdendamsterweg) is noodzakelijk om vooral dat doorgaande verkeer uit ons dorpshart te halen. Zodat nog meer de nadruk kan komen te liggen op verblijfs- en winkelgebied.

Daarnaast verdiend de N361 in Winsum (van Ranum tot aan de Meeden) nog de aandacht. Het laatste deel van de N361 die aangepakt gaat worden. De urgentie voor Winsum is hoog. De projecten staan niet op zich. Winsum timmert flink aan de weg.. letterlijk zoals we deden aan de Onderdendamsterweg, maar vooral ook figuurlijk. We zijn bezig met ons centrumplan rondom het dorpsplein, Boogplein en de hoofdtsraat Obergon. Het noordelijke halter (Obergon) staat fier en kan weer jaren mee. Het zuidelijke halter verdiend de aandacht en eenzelfde soort gezamenlijke aanpak. De ondernemers gaan ervoor samen met de gemeente. We hopen en verwachten ook hierin de steun van o.a. provincie en RGA.

We zijn bezig met een geweldig mooi project om basisscholen en intensieve ouderenzorg onder 1 dak te brengen in Winsum. Een uniek project. Een samenleving in het klein.

We zijn bezig met het realiseren van een nieuw en geïntegreerd sportpark in Winsum West… Allemaal mooie, noodzakelijke projecten. Maar zoals gezegd, ze staan niet op zichzelf. Zo is bijvoorbeeld de ontwikkeling het sportpark sterk afhankelijk van de voortgang rondom de aanpak van de N361. Onze urgentie brengen we dan ook graag onder de aandacht bij de gedeputeerde. En we zijn blij dat de provincie haar medewerking reeds heeft toegezegd, in mankracht en geld. En wat is het dan ook goed dat er dadelijk een overeenkomst getekend gaat worden door haar en collega Westerink over de aanpak van de infrastructuur van Winsum tot Groningen.

De N361, maar ook het fietspad+ en de aanpak van de spoorwegveiligheid en de kortsluiting Winsum Noord. Een heel pakket van ongeveer 30 miljoen… Noodzakelijk om Winsum en haar achterland (heel noord groningen) goed en veilig te ontsluiten.”

Wat is er allemaal verbeterd?

• Een winkelcentrum dat door de inspanningen van de ondernemers en  eigenaren, samen met de opgeknapte openbare ruimte, een aanwinst is voor Winsum en het begin van een proces dat moet leiden tot toekomstbestendige retailvoorzieningen in het dorp Winsum

• Een bijdrage aan de leefbaarheid door de versterking van de speelvoorzieningen voor de jeugd van 0-18 jaar

• Toename van de veiligheid ter hoogte van de praktijkschool van het AOC Terra.

• Verbeterde  parkeervoorzieningen.

• Een goede walbeschoeiing langs het Verbindingskanaal door werk met werk te maken

• Een visplek bij de Nieuwstraat

• Een fraaie vlonder bij het winkelcentrum Obergon. 

Na het ondertekenen van de ambtelijke paperassen, toogde het gezelschap naar het voorterrein van winkelcentrum Obergon, waar een watertappunt geopend werd door gedeputeerde Fleur Gräper-Van Koolwijk, wethouder Harmannus Blok, Ernst van Aagten, sectormanager Waterbedrijf Groningen en bewoner en meedenker van het eerste uur Henk van der Veen. 

ard_9523
Tijd voor de onthulling

Het is het tweede watertappunt in het dorp en het twaalfde in de provincie Groningen. Samen met Waterbedrijf Groningen is dit tappunt gerealiseerd. Bij het tappunt kunnen inwoners en bezoekers hun eigen flesje vullen met ‘Wotter uut Grunn’. Gemeente Winsum en Waterbedrijf Groningen onderschrijven daarmee hetzelfde duurzaamheidsdoel: geen plastic flesjes, geen (extra) afval en daarmee een besparing op de uitstoot van CO2 en een bijdrage aan een schone leefomgeving.

ard_9537
Proost !!

 

Cookieinstellingen