Winsum weer iets veiliger met nieuw AED-apparaat

Op 8 september j.l werd er door team Traliedeur in samenwerking met- en in café J & A een avond georganiseerd om een AED-apparaat aan te kunnen schaffen. Zo’n apparaat kost ongeveer 1.100 euro en dat bedrag werd die avond bij elkaar gebracht door een pubquiz, een verloting en sponsor Resolutie BV. Volgens de initiatiefnemers is er vooral in de avond- en nachturen behoefte aan een AED-apparaat in het centrum. De AED is beschikbaar voor iedereen die te maken krijgt met hartproblemen. Vrijdag 15 september plaatste Richard Koehoorn van RK-Installaties de AED bij wijze van sponsoring gratis aan de voorgevel van café J & A.

Sponsor Robine van den Bor van Resolutie BV en Anna Veldhuis van J & A openden de kast, die beschikbaar is gesteld door de Hartstichting i.s.m. de Postcodeloterij, voor de eerste keer. Laten we hopen dat het apparaat rustig in de kast kan blijven hangen.

Wat is een AED eigenlijk?

Een Automatische Externe Defibrillator (AED) is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. Dit gebeurt door het geven van een elektrische schok. Bij een hartstilstand staat het hart vaak niet helemaal stil, maar is er sprake van kamerfibrilleren. Door een snelle en chaotische prikkeling van de hartkamers, trekken deze niet meer samen. Een AED kan het hart resetten bij kamerfibrilleren. De hartspiercellen worden weer gelijk geschakeld, waardoor het hart weer normaal gaat pompen. Dit noemen we ook wel defibrilleren. Door het gebruik van de AED kan het hartritme zich weer herstellen. Zonder AED zou dit niet kunnen.

AED bedienen

Een AED bevat 2 elektroden die op de ontblote borstkas van het slachtoffer geplakt moeten worden. Een AED analyseert het hartritme zodra de elektroden aangesloten zijn. Het apparaat vertelt de hulpverlener precies wat hij moet doen, namelijk doorgaan met reanimeren óf een elektrische schok toedienen.

De AED geeft geen schokopdracht als:

-iemand geen hartstilstand heeft: hij is bewusteloos, maar het hart functioneert goed

-er geen hartactie meer is en het hart helemaal stilstaat

Hulpverleners gaan door totdat er een ambulance is.

AED en burgerhulpverlening

Bij een hartstilstand is direct starten met reanimeren en het het inzetten van een AED van levensbelang. Hiervoor is in Nederland een effectief systeem van burgerhulpverlening. Burgerhulpverleners zijn vrijwilligers die oproepbaar zijn bij een hartstilstand in de buurt. Bij een hartstilstand stuurt de 112-centrale een bericht aan meerdere burgerhulpverleners in de buurt. Zij krijgen het verzoek om direct naar het slachtoffer te gaan of het eerst een AED te halen.

Wat doet een burgerhulpverlener?

Als burgerhulpverlener ben je aangemeld bij een oproepsysteem voor reanimatie. Bij een hartstilstand in de buurt krijg je via je mobiel een oproep om naar het slachtoffer te gaan.

De eerste 6 minuten zijn cruciaal. Als iemand dan start met reanimeren en een AED aansluit, is de kans op overleven het grootst. Een ambulance redt het vaak niet om binnen 6 minuten bij het slachtoffer te zijn. Jij misschien wel!

Wie kan burgerhulpverlener worden?

Als burgerhulpverlener moet je natuurlijk kunnen reanimeren. Het maakt niet uit of je dit privé of voor je werk of studie hebt geleerd. Wel is het een voorwaarde dat je 18 jaar of ouder bent én de afgelopen 2 jaar een van deze trainingen hebt gevolgd:

-een basiscursus reanimatie of een herhalingsles

-een reanimatietraining gehad als bedrijfshulpverlener of EHBO-er

-een reanimatietraining voor je beroep of studie (bijvoorbeeld als arts, brandweer, of politie)

Twijfel niet en gebruik deze vaardigheid om levens te redden in jouw buurt!

MELD JE AAN

Er zijn 2 oproepsystemen in Nederland: HartslagNu en HartveiligWonen. Op basis van je postcode word je automatisch aangemeld bij het oproepsysteem in jouw regio. Als je al burgerhulpverlener bent bij een van deze 2 oproepsystemen, hoef je je niet opnieuw aan te melden.

Moet ik 24 uur per dag beschikbaar zijn?

Nee, in het systeem geef je zelf aan wanneer je beschikbaar bent. Bij een oproep ben je nooit verplicht om naar het slachtoffer te gaan. Misschien zie je de oproep niet op tijd , ben je te ver van het slachtoffer of kun je gewoon echt niet weg. Het systeem houdt er rekening mee dat niet iedereen beschikbaar is en stuurt daarom meerdere burgerhulpverleners een oproep. Een deel van hen krijgt het verzoek om direct naar het slachtoffer te gaan en te starten met reanimeren. Anderen krijgen het verzoek om eerst een AED op te halen.

Belangrijke link: leer reanimeren

Geraadpleegde bron: Hartstichting.nl

Cookieinstellingen