Lezing Margriet Brandsma over het nieuwe Duitsland

Restant van het oude Duitsland
Foto: Henk Wolters

WINSUM – In het zalencentrum De Hoogte in Winsum wordt op vrijdag 29 maart 2019 om 20.00 uur een lezing gehouden door journaliste Margriet Brandsma. Zij is er op uitnodiging van Nut ’t Hoogeland.

Brandsma begon bij het Noordhollands Dagblad, was daarna radioverslaggever voor diverse omroepen en van 1994 tot medio 2014 verslaggever en correspondent voor het NOS-Journaal.

“De journalistiek bracht me over de hele wereld. Van het Binnenhof naar de oorlog in Kosovo, de aidsepidemie in Afrika, de eerste vrije verkiezingen in Zuid-Afrika, de vredesmissie in het grensgebied tussen Ethiopië en Eritrea, de 60-jarige herdenking van de bevrijding van Auschwitz, steeds was ik er als verslaggever getuige van. Tijdens mijn correspondentschap in Duitsland registreerde ik onder meer hoe de onbekende Angela Merkel naar het kanselierschap ijlde, zo zegt ze.

In de lezing zal ze stil staan bij de actuele politieke situatie in Duitsland, bij het vierde kabinet-Merkel, maar ook bij de opkomst van de populistische partij AfD en hoe heeft die voet aan de grond kunnen krijgen in een land met zo’n belast verleden? Brandsma vertelt over het ‘nieuwe’ Duitsland, het Duitsland dat is ontstaan na de hereniging van West-Duitsland en de DDR. Ook gaat ze uitvoerig in op Angela Merkel, de Oost-Duitse domineesdochter: wie is ze eigenlijk, wat drijft haar en hoe kan het dat ze al zo lang bondskanselier is?

 

Reacties