Jaap Hoekzema ‘scoort’ wereldhit op YouTube

Foto: Jaap Hoekzema

RWANDA – Jaap (oud-wethouder en raadslid van de gemeente Winsum) en Heleen ( oud-juf van gbs De Wierde) Hoekzema zitten al een tijdje in Rwanda. Heleen geeft daar Nederlandse les aan Nederlandse kinderen op de Nederlandse school Het Nest Jaap fotografeert veel, is chauffeur en gaf ook Nederlands aan medewerkers op de Nederlandse Ambassade.

Het dagelijkse leventje gaat zo z’n gangetje. Anders dan in Nederland, maar meestal toch ook heel gewoontjes. In de supermarkten kun je heel veel spullen met Nederlandse teksten kopen! Bijzonder komisch: in het midden van Afrika Nederlandse (lees: Belgische) spullen kopen. Halverwege de vorige eeuw was Rwanda nog een Belgische kolonie. De hele maand januari had het vooral droog en zonnig moeten zijn. Natuurlijk wel eens een warmte onweersbui, maar toch vooral droog. En nu? Het regende de hele maand januari elke dag; teveel regen en te koud. Is in Nederland het weer een dagelijks gespreksonderwerp, in Rwanda nu ook! Het klopt niet! Ook nu (eind februari), regent het. En dat ‘hoort’ helemaal niet. Jaap, Heleen en hun dorpsgenoten hebben truien en wintersokken aan!

 

Jaap maakte op zaterdag 1 februari  een bijzonder moment mee. Jaap: “Drie weken geleden, zaterdag 1 februari. Niet alleen voor Nederlanders een bijzondere dag (1 februari 1953) maar ook hier in Rwanda. We waren in ‘de city’: een hooggelegen deel van de hoofdstad Kigali en het regende pijpenstelen. Reden om een tijdje later naar ‘beneden’ te rijden om te kijken wat al dat water doet. Er is hier geen riool zoals in Nederland maar grote open geulen (van soms een meter diep en breed, die uiteindelijk uitkomen op de rivier). Kigali is één en al heuvel. Eigenlijk loopt alles schuin. En een tropische regenbui kan flink te keer gaan. Beneden aangekomen zagen we een grote groep mensen zich verzamelen rond één van de verzamel afvoeren. Een bijzondere gebeurtenis: in het midden van het kolkende water stond een klein jongetje; te bibberen van nattigheid, kou en vooral heel bang. En dat snap je. Je zal er maar komen te vallen.”

Jaap maakte een filmpje van het voorval. Een filmpje dat door miljoenen mensen (2,8 miljoen) is bekeken en op de landelijke televisie is vertoond. Klik hier

Gelukkig liep het goed af! De redder en de geredde werden twee dagen later door de burgemeester van de wijk onthaald.

 

De volgende dag ging Jaap er weer heen om te kijken wat de situatie toen was. Het was droog en zonnig en het vele water zou inmiddels wel weg zijn. Maar…! Wat bleek?

Jaap: “Diezelfde nacht (van zaterdag op zondag) had het weer heel hard geregend. Zo hard dat er vele huizen zijn weggespoeld en er zelfs mensen bij zijn omgekomen! Natuurlijk stonden de huizen op een illegale plek, en natuurlijk met materiaal dat weinig kan hebben, maar wat moeten de armsten van Kigala dan?  Geen geld en geen plek om iets fatsoenlijks te bouwen…  Het gevolg: dezelfde afvoer waar het filmpje was gemaakt, was verstopt door (zelfs) een bus (zie op één van de foto’s: ongeveer honderd meter terug, weggezakt door een kapotte beschoeiing), grond en veel huisraad. Het gevolg was dat het water en vooral heel veel troep òver de weg stroomde. Met man en macht was men bezig met opruimen. Kijk eens hoe hoog het water is gekomen. Een meter of vijf hoger door de verstopping.

Jaap heeft nog een paar foto’s van gemaakt. Ook nog van het geredde jongetje: Jackson. Hij had dezelfde broek aan als de dag ervoor. Hij liet hem zien als bewijs dat hij het toch echt was.. Vermoedelijk heeft hij er maar eentje.

Op het moment dat HogelandNieuws voor het laatst contact heeft met Jaap (maandag 24 februari) regent het nog steeds.

Jaap: “Als over een maand de regenperiode begint, is de grond verzadigd en wat er dan tijdens de tropische slagregens gaat gebeuren… We houden ons hart vast wat er gaat gebeuren met al die bouwseltjes op de meest rare plekken.”

Foto en filmpje: Jaap Hoekzema

Reacties