Blog wethouder Marc Verschuren, 7 maart 2018

Foto: WinsumNieuws

Verkiezingen

Het voelt vreemd aan, bijna overal is aandacht voor de verkiezingen op 21 maart, maar niet in Winsum. Verkiezingen? Ja, in grote delen van het land, maar niet in 13 Groninger gemeenten.

Twee zijn er afgelopen jaar heringedeeld (Westerwolde en Midden Groningen) en in de overige elf vinden in november van dit jaar herindelingsverkiezingen plaats. Geen verkiezingen op 21 maart dus in Winsum.

Of, toch wel, je mag ‘ja’ of ‘nee’ gaan stemmen op 21 maart. Er vindt namelijk een raadgevend referendum plaats over de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. In het dagelijkse taalgebruik met de veel duidelijker titel “sleepwet” benoemd door de tegenstanders. U heeft dus wel de mogelijkheid om te gaan stemmen, maar verder dan een ja of een nee komt u niet.

Maar op 21 november hebben we in de nieuw te vormen gemeente Het Hogeland wel het feest der democratie. Dan kunt u aangeven welke partij namens u de nieuwe gemeente mede vorm moet geven.

Misschien is het wel goed dat de verkiezingen op een ander moment zijn, want dan hebben we minder last van landelijke politici die op tv of radio gaan debatteren over onderwerpen die niks met de lokale politiek te maken hebben. Aan de andere kant is de opkomst met herindelingsverkiezingen mede door het ontbreken van landelijke aandacht wel lager dan normaal.

Maar gezien het feit dat inwoners van de nieuw te vormen gemeente al in groten getale gestemd hebben voor de nieuwe naam en ook veel inwoners een voorkeur voor het logo hebben uitgesproken, leeft de nieuwe gemeente en verwacht ik in november een hoge opkomst.

Voor de volledigheid: Woensdag 21 maart kunt u ja of nee stemmen bij het referendum over de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (sleepwet) en op woensdag 21 november kunt u op uw favoriete partij stemmen voor de nieuwe gemeenteraad!

Cookieinstellingen