Steunpunt ASW 55plus: Themaochtend Valpreventie

Op maandagochtend van 10.00 tot 12.00 vond in Ubbegaheem voor een 40-tal senioren een voorlichting plaats over valpreventie.

Ineke Wolters van TSN hield voor de pauze een verhandeling over het voorkomen van vallen door ouderen door het geven van een aantal voorbeelden, bv. Drempels, de trap, scheefliggende stoeptegels enz. Allemaal oorzaken waardoor er gevallen kan worden. Jaarlijks worden als gevolg van privé-ongevallen 130.000 55-plussers medisch behandeld. Ongeveer driekwart van alle behandelingen is het gevolg van een valongeluk. Een val heeft vaak ernstig letsel tot gevolg en kan de zelfredzaamheid en mobiliteit in gevaar brengen. Jaarlijks overlijden 1900 mensen door een valongeluk.

Het is dus zaak vallen te voorkomen. Ook kan dat door veel te bewegen, de spieren aan het werk te houden, vooral die in de bovenbenen.

Op de tafels lag materiaal met tips voor de 65 plussers (natuurlijk ook 55 plussers).

img_7644xxx

Na de pauze nam José de Vries, fysiotherapeute Gezondheidscentrum Winsum (en ook in de Marne) de aanwezigen mee in, hoe na een val, overeind te komen. Zij deed dat op zeer duidelijke wijze uit de doeken. Ook hoe op te staan uit een stoel.

img_7649

Of buiten, bij een val op straat. Zij gaf aan dat men rustig  moet proberen te blijven, het koppie er bij te houden, en langzaam overeind te komen op de door haar gedemonstreerde en duidelijke wijze. Ook de fotograaf moest zijn steentje daaraan bijdragen.

Een boeiende en zeer leerzame ochtend.

Cookieinstellingen