Expositie en boekpresentatie in ’t Zielhoes

We merken er in Noord-Groningen weinig van dat we aan zee wonen. De zee ligt verborgen achter een hoge dijk. Maar de werkelijkheid is, dat het enorm kan spoken!

Op 24 november was in ’t Zielhoes de officiële opening van de expositie en presentatie van het boek ‘Ziza gaat op reis met Vonk de stormvogel’, over de kerstvloed van 1717.
Ervaren talenten en verborgen talenten, jongeren en ouderen, direct betrokkenen uit Noordpolderzijl en mensen uit de dorpen eromheen hebben samen geweldige kunstwerken gemaakt en een prachtig boek: ‘Ziza gaat op reis met Vonk de stormvogel’. Het boek gaat over het dappere meisje Ziza die samen met de stormvogel Vonk driehonderd jaar terugreist in de tijd en rond kijkt op het eiland Rottum zoals dat destijds voor de kust van Usquert lag en waar toen nog een echte graaf woonde. Tevens vertelt Jan Schoonveld, de laatste sluiswachter, in het boek over zijn woeste ervaringen tijdens de stormen van de afgelopen 40 jaar.

De kinderen van de basisschool in Usquert hebben ontdekkingstochten gemaakt over de kwelders. En de kinderen van Den Andel e.o. hebben het verhaal over Ziza als uitgangspunt gebruikt. Geïnspireerd door de kunstenaars Ine van den Heuvel en Antje Kazemier zijn ze gaan schilderen, tekenen, knippen en plakken gebaseerd op wat ze hebben ontdekt en gehoord over de zee die voor onze deur ligt, die mooi maar soms ook heel woest kan zijn.

Het resultaat is een prachtige expositie over de kerstvloed van 1717 en de reis van Ziza met Vonk.

De expositie Kerstvloed 1717 in Noordpolderzijl loopt tot 31 december.

Alle aanwezigen, dus niet alleen de diverse vertegenwoordigers (dijkgraaf, burgemeesters etc.) konden een gesigneerd exemplaar van Yvonne in ontvangst nemen

.

Vanaf zaterdag 25 november is in De Holm in Den Andel het werk dat de kinderen daar hebben gemaakt te bewonderen.

Cookieinstellingen