De traplift, de AWBZ en de blijverslening

Foto: trapliftoffertes.nl

UITHUIZEN – Soms is het gewoon geestig in de gemeenteraad van Eemsmond. Vooral als een raadslid in zijn enthousiasme de lachers tegen zich krijgt.

Aan de orde was de regeling voor de Blijversleningen. Dit is een regeling om oudere inwoners langer thuis te laten wonen en dus vast te houden als inwoner. Wie door ouderdom of nakend gebrek wat steun nodig heeft om toch in zijn of haar huis te kunnen blijven wonen, kan voor zachte voorwaarden uit een fonds geld lenen om een kleine verbouwing uit te voeren. Het aanpassen van de badkamer, een slaapkamer beneden, dat soort dingen.

Jan van der Wal van het CDA was laaiend enthousiast over de regeling en hij wees de raadsleden op een geval dat hij in zijn vorige woonplaats had meegemaakt waarin een man een tergende strijd had gevoerd om een traplift te krijgen. Dit geval is op Youtube na te zien. ‘Zoiets moet bij ons dus niet vorkomen,’ hield hij de raad voor. Rose-Marie Zuidema van GemeenteBelangen interrumpeerde hem: ‘Meneer Van der Wal, een traplift valt onder de AWBZ, dat is toch heel iets anders.’ Van der Wal liet zich door het gelach niet uit het veld slaan, en voegde haar toe: ‘Dat maakt weinig uit, het gaat er om dat de burger met wat hulp langer thuis kan blijven wonen.’

Bert Rozema (CDA) hield een pleidooi om ook aandacht te besteden aan huurwoningen. ‘Het zou goed zijn als het gemeentebestuur in overleg gaat met de woningbouwverenigingen om te bezien of oudere huurders ook geholpen kunnen worden met het levensloop besteding maken van woningen.’ Germ Martini wees erop dat ook op de Wet Maatschappelijke Ondersteuning een beroep kan worden gedaan voor hulp en ondersteuning om langer in het eigen huis te blijven wonen bij afnemende gezondheid.

Wethouder Sienot wees erop dat niet alles valt onder de WMO. ‘Als er geen indicatie is voor steun uit de WMO, dan is deze regeling zeker geschikt,’ zo stelde hij. De raad stemde in met de regeling.

Cookieinstellingen