Beetje bouwvakken in plaats van staken

Foto: WinsumNieuws

BAFLO – Fokko van Calker en een leerling zitten op hun knieën, voor een blok hout. Hamers in de knuisten. Tik op de spijker. Wie het eerst de spijker er helemaal in heeft. Natuurlijk, wint van Van Calker. Hij werkt bij de hoofdaannemer Hesco Bouw die de Marciaborg  bouwt. En kan wel een klauwhamertje vasthouden.

In de gymhal is een groep leerlingen bezig met opdrachten bij de architect, het installatiebureau Aalbers, het centrum voor opleidingen in de bouw en nog wat standjes van met bouwondernemingen verbonden bedrijven. Indrukwekkend is de technische installatie. 270 zonnepanelen die 50 tot 60 kW. Een warmtepomp die de temperatuurverschillen van de buitenlucht gebruikt, het moet tot een gasloos gebouw leiden.Van Calker toont een moderne manier van beton verwerken. Een bekisting van piepschuim waar het voorgevlochten betonijzer kant en klaar ingelegd wordt. Schitterend, niks meer zagen en spijkeren om een bekisting voor elkaar te krijgen.

De openingstikken van wethouder Verschuren.

Nadat wethouder Marc Verschuren en Van Calkar met spijkertje tikken de doedag hebben geopend, gaat de markt los. De cbs Ichtus en de obs Noordewier die de Marciaborg straks gaan bewonen vullen met de doedag de dag van de onderwijsstaking in. Kinderen met techniek en de wereld van de bouw in aanraking brengen, is het doel ervan. “De beelden die van de bouw in omloop zijn is van: zwaar werk. Ik wil vandaag dat beeld nuanceren. Het is een heel mooi vak. En het is veel breder dan betonstorten. Bij de werkvoorbereiding, de logistiek, dat is ict-werk. We leveren hier een aardbevingsbestendig gebouw en gasloos. Daar komt meer bij kijken dan stenen metselen. Vakmensen zijn niet aan te slepen en deze dag is even aardig om kinderen met de bouwwereld in aanraking te brengen. Het is allang geen mannenberoep meer. We zoeken ook vrouwen. Die zijn anders. Mannen hebben een mentaliteit van doen, mouwen oprollen, zo moet het, zo doen we het. Vrouwen werken meer vanuit het gevoel, zijn praktischer. Dat hebben we ook nodig.”

Koert Vermeulen van SSPB, het opleidingscentrum voor de bouw in Hoogezand, bemiddelt gewoonlijk tussen opleidingen en werkgevers. Vandaag heeft hij blokkendozen voor zich. De leerlingen moeten met de blokken technische constructies maken aan de hand van voorbeelden. Twee leerlingen hebben er een klaar tot op de laatste blok en dan stort het bouwwerk in. Een blokje verkeerd.

“Nog vijf minuten,” roept een van de juffen. De leerlingen van de eerste groep zijn bijna klaar met hun opdrachten. De volgende komt er aan. Volgende week vrijdag bereikt de aannemer het hoogste punt. Het pannenbier wordt dan vervangen door ranja.

Cookieinstellingen