Dorpsmolen Tinallinge feestelijk in gebruik genomen

Tinallinge – De eerste dorpsmolen van coöperatie Samenwind u.a. in Tinallinge is op 9 februari achter de boerderij aan de Vennenweg 8 gehesen. De afgelopen weken heeft de molen gedraaid op de stroomaansluiting van de grondeigenaar, maar maandag 9 april werd de molen aangesloten op een eigen stroomaansluiting van de coöperatie Samenwind u.a. en dat werd gevierd met als thema: GEEF ER EEN DRAAI AAN!


Saskia van der Tuuk gaf uitleg over het thema:
“Letterlijk: De molen gaat per 9  april stroom produceren voor de 27 molenaars van coöperatie Samenwind. De opgewekte stroom wordt geleverd aan onze regionale energiemaatschappij NLD energie. Figuurlijk: We geven een draai aan de beweging om nog meer stroomverbruikers te verleiden om te kiezen voor groene lokaal opgewekte energie. En door samen te werken als lokale energie-initiatieven, kunnen kleine projecten eerder gerealiseerd worden.”

De focus lag tot nu toe op het realiseren van een eerste dorpsmolen. De coöperatie gaat nu door. Op de bijeenkomst werd bekend gemaakt waar de tweede molen komt: bij de familie Spruit, aan de Sasmaweg te Baflo. De coöperatie wil meer en geeft mensen de kans om te participeren.  Je kunt al molenaar worden voor 90 euro per aandeel! Zie de website www.samenwind.nl voor verdere details.

Saskia van der Tuuk: “En, we zoeken nadrukkelijk samenwerking met andere energie initiatieven in de provincie Groningen. Omdat we gemerkt hebben dat je met 1 of 2 dorpsmolens te klein bent voor een gezonde exploitatie. Door samen te werken willen wij op meer plekken kleine initiatieven rendabel en daarmee mogelijk maken.”

Wethouder Blok doopt op bijzondere wijze

De molen werd  officieel in gebruik genomen door wethouder Harmannus Blok van de gemeente Winsum. De wethouder werd gevraagd om de molen te ‘dopen’. Hoe de sympathieke wethouder van ChristenUnie-huize een molen doopt, is te zien op het filmpje. (Ter geruststelling, er is niemand gewond geraakt).

Cookieinstellingen