Kosten jeugdzorg gieren de pan uit

Foto: Openbaar domein.

HET HOGELAND – De kosten voor de jeugdzorg in de vier Hogelandgemeenten gaan volgend jaar zeer fors omhoog . Ook voor 2018 zal er een substantieel tekort zijn.

Het was landelijk al zichtbaar. De jeugdzorg die een aantal jaren door de regering naar de gemeenten is gedropt, met een lager budget, loopt financieel uit de hand. Voor de gemeenten Eemsmond, De Marne, Winsum en Bedum wordt de jeugdzorg ingekocht via een centrale organisatie die dit voor alle Groninger gemeenten doet. Dit gaat om alles wat onder jeugdzorg valt.

Wethouder Harald Bouman laat weten dat er een taskforce in ingesteld voor de vier Hogelandgemeenten. “We gaan onderzoeken waar we zelf meer kunnen doen als gemeenten in de sfeer van preventie. Maar ja, preventieve maatregelen kosten ook geld. Er komt een analyse van het geheel van jeugdzorg in de gemeenten en die moet een antwoord geven op de vraag hoe we dit beter in de grip kunnen krijgen.” Hij wijst erop dat in de Hogelandgemeenten door allerlei oorzaken méér jongeren in de hulpverlening terecht komen dan gemiddeld.

Cookieinstellingen