Presentatie UNESCO-week CSG Winsum

WINSUM – De afgelopen week stond voor de leerlingen van CSG Winsum (de enige UNESCO-school in de drie noordelijke provincies) speciaal in het teken van dit thema.

Het UNESCO-thema houdt in dat er wordt gewerkt op basis van vier verschillende kernwaarden: Vrede en mensenrechten, Burgerschap, Intercultureel leren en Duurzame ontwikkeling.

De resultaten van de verschillende activiteiten die de leerlingen hebben ondernomen deze week, werden op vrijdag 13 juli gepresenteerd in de aula van de school. Naast ouders/verzorgers hebben ook buurtbewoners een uitnodigingsbrief gekregen.

Klas 1 hield zich bezig met burgerschap: correct omgaan met mensen uit de directe omgeving als ook het wereldburgerschap. In groepjes hebben ze tijdens het taaldorp zowel op school als in het dorp diverse gesprekjes gevoerd in het Engels, Duits en Frans. Tevens hebben ze zich verdiept in het onderwerp “Plastic Soep”, waarna van diverse afvalmaterialen de letters PLASTIC SOEP zijn gemaakt.

Na een bezoek aan Kledingbank Maxima en Voedselbank het Hogeland, zijn de leerlingen een inzamelingsactie gestart voor beide organisaties zodat er aan het einde van de week een donatie kan worden gedaan. Leerlingen, personeel & buurtbewoners hebben hieraan bijgedragen door het inleveren van kleding en etenswaren. Zo worden de leerlingen weer een stukje meer wereldburger!

Klas 2 heeft o.a. een bezoek gebracht aan Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Er werd een film vertoond, een verhaal verteld over een Joodse familie uit Winsum en ze werden onder leiding van een gids rondgeleid over het voormalige kampterrein. De kinderen én begeleiders waren zeer onder de indruk van alle verhalen die de gids wist te vertellen en waarbij hij de aandacht van de leerlingen moeiteloos wist vast te houden. Ook het kunstwerk van het spoor die leidt tot “niets” en het monument met 102000 steentjes, voor elke gedeporteerde één, waren erg indrukwekkend.

Klas 3 is o.a. creatief met afval geweest en heeft bijvoorbeeld windhangers gemaakt van blikjes, insectenhotels met als basis pallethout, met graffiti-art zijn prachtige posters gemaakt en diverse meubelstukken zijn gepimpt door de leerlingen. Alle genoemde artikelen waren ook te koop.

Diverse leerlingen hebben in het kader van burgerschap een bezoek gebracht aan de Twaalf Hoven: je fietst er elke dag langs, maar nu kun je zelf iets doen! Aandacht en tijd voor elkaar.

De ruim aanwezige én verschillende zelfgemaakte hapjes gingen er goed in bij de bezoekers. De leerlingen mogen trots zijn op de manier waarop ze het UNESCO-thema hebben uitgedragen! Maandag nog even het rapport ophalen en de boeken inleveren en dan kunnen ze gaan genieten van hun welverdiende zomervakantie. Het personeel moet volgende week nog even de puntjes op de i zetten maar dan mogen ook zij gaan relaxen.

Tekst: Regina Pol

Cookieinstellingen