Tocht om de Noord: het FEEST!!

WINSUM – 5000 wandelaars liepen vandaag langs de plek waar Jan Altink in 1927 het schilderij ‘Dijk langs het Reitdiep’ vervaardigde. Altink heeft met zijn scherpe ogen de schoonheid en details van het prachtige riviertje, dat door het Groninger landschap kronkelt, met stevige penseelstreken en wasverf tot een kleurrijk doek omgetoverd.

Even daarvoor waren de mazzelkonten, die een kaartje voor de Tocht om de Noord hadden kunnen bemachtigen, even buiten de Stad ‘de plek waar de Groningse schilderkunst geboren is’, langsgekomen. Kunstenaars van De Ploeg kwamen bij het Blauwborgje hun ‘openlucht- atelier’ samen om te schilderen.
De wandeling over de dijk van het Reitdiep was het laatste stuk waar De Tocht- deelnemers de rust en stilte konden inhaleren. Na de doorloop bij het boerenbedrijf van Broekema kwamen vrolijke geluiden uit Garnwerd in het gehoor. Bij Nooren een band, in ‘de Doorrit’ onvervalste Ierse klanken en buiten De Kösters. Bij Stal Homan in Klein Garnwerd in de binnenbak een band met stevige rock.
Met nog een aantal meters te gaan: op Het Aanleg het shantykoor uit Eenrum, een muziekgezelschap bestaande uit muzikanten uit Warffum en Winsum, onvervalst Gronings van de band Steernvanger, een xylofoon- gezelschap uit Winschoten, een meterslang dameskoor en vlak voor de laatste bocht het feestorkest uit Spijk.
Trommelaars bij de finish zorgden voor de laatste klanken.
De tweede dag van de Tocht om de Noord was vooral een feest. Een feest omdat de Tocht volbracht was, een feest van ontmoeting, een feest van trots en voldoening. Het feest door en van Winsum dat gedeeld werd met 5000 wandelaars en muzikanten, veel muzikanten. Het was geweldig!!

 

Cookieinstellingen