Mensenrechten in tijden van #metoo

Foto: Saskia Visser

WINSUM – Op zaterdag 8 december organiseert Amnesty International de jaarlijkse Write for Rights Schrijfactie in Winsum. Op de Dag van de Rechten van de Mens wordt er wereldwijd massaal geschreven voor mensen die onterecht gevangen zitten of worden bedreigd.

Dit jaar staan acht vrouwelijke mensenrechtenverdedigers centraal. Vrouwelijke activisten hebben het extra zwaar, omdat ze vaker te maken krijgen met (seksuele) intimidatie, lastercampagnes en verkrachting.

Wat is Write for Rights?
Vanaf dit jaar heet de actie Write for rights, omdat het een internationale actie is. In de hele wereld worden op de Dag van de rechten van de mens brieven geschreven voor mensen die onterecht gevangen zitten of bedreigd worden. Vorig jaar meer dan 5 miljoen!

In Winsum kan iedereen op 8 december tussen 12.30 en 15.30 uur even aanschuiven in Het Kinderboekenhuis. Daar liggen voorbeeldbrieven klaar waaruit deelnemers zelf een keuze kunnen maken. Dit jaar kan er bijvoorbeeld geschreven worden voor de Iraanse Atema die in Iran tot 7 jaar gevangenisstraf werd veroordeeld omdat ze protesteerde tegen de doodstraf. Ook zijn er kaarten die u rechtstreeks naar de vrouwen kunt sturen om hen een hart onder de riem te steken. Daarnaast kunt u ook online meedoen via de website van Amnesty. Op vrijdagavond 7 december start de actie met een fakkelwake en petitie op het Boogplein van 19.30 tot 20.30.

Brieven schrijven werkt
Brieven schrijven blijkt nog steeds een ijzersterk actiemiddel. Vorig jaar schreven we voor Mahadine in Tsjaad. Deze mensenrechtenactivist zat anderhalf jaar in de gevangenis, omdat hij via Facebook kritiek op de regering had gehad. Mede dankzij de stroom brieven kwam hij in 2018 vrij. Meer goed nieuws over de vorige schrijfacties en informatie over dit jaar vindt u op de Facebookpagina van Amnesty Winsum.

 

Cookieinstellingen