Lof, waardering en humor tijdens allerlaatste gemeenteraadsvergadering Bedum

BEDUM – Na 210 jaar is gemeente Bedum per 1 januari aanstaande verleden tijd. De gemeente Bedum gaat fuseren met De Marne, Winsum en Eemsmond. Dan ontstaat de nieuwe gemeente Het Hogeland. De laatste gemeenteraadsvergadering werd druk bezocht en vol terechte woorden van lof en waardering. Aan wethouder Menne van Dijk en Jan Berghuis mocht burgemeester Erica van Lente een Koninklijke onderscheiding uitreiken. Jan Berghuis is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau en Menne van Dijk is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Nestor van de raad Jan Berghuis
Jan Berghuis (CU) had voor ieder raads-en collegelid een persoonlijk woord van dank, met ruimte voor humor en spot(prents), tekenend voor de goede sfeer in de raad. (De prents, vervaardigd door Kees Willemen, en persoonlijke woorden zijn te zien en lezen in de fotoserie boven de tekst.)

Berghuis blikte ook terug op de voorbije raadsperiode:

“Bedum gaat met 3 andere gemeenten op in een nieuwe gemeente, Het Hogeland. Aan een episode van 210 jaar gemeentegeschiedenis komt weldra een einde. Vanavond nemen wij in dit huis afscheid van wat zo vertrouwd is geworden.“Hou het kort”, dat is de opdracht van onze voorzitter waar ik mij aan moet houden. Voor deze ‘Terugblik op de bijna voorbije raadsperiode’ is 5 minuten uitgetrokken. Dat betekent een resumé op hoofdlijnen en dus is het zo voorbij!

Het startpunt van deze laatste raadsperiode begint op 19 maart 2014. Die dag zijn er gemeenteraadsverkiezingen in Bedum. De kiezer spreekt en ’s avonds is de stembusuitslag duidelijk. Ten opzichte van de vorige raadsperiode winnen de coalitiepartijen 2 zetels. Oppositiepartij GemeenteBelangen verliest er 2. Een voortzetting van beleid door de coalitiepartijen ligt voor de hand. Die lijn wordt door alle raadsfracties gesteund behalve door Gemeente Belangen. De partij voelt zich door de overige partijen buitengesloten.

Begin mei 2014 ondertekenen de coalitiepartijen, aangevuld met de VVD-fractie een nieuw Bestuursakkoord getiteld: ‘Vertrouwen, Verbinden en Verantwoorden’. GemeenteBelangen Bedum blijkt zich niet te kunnen vinden in een nieuwe oppositierol en laat haar 4 zetels in deze raad vanaf 1 november 2014 onbezet. Ook deze raadsperiode is er het nodige te memoreren:

Er wordt niet alleen over van alles en nog wat vergadert, maar er wordt ook nog voortvarend Aan een gemeentelijke herindeling bijvoorbeeld en aan de ingrijpende gevolgen van de aardbevingen in onze regio.Verder worden er enkele grote nieuwe infrastructurele werken. Last but not least is er een ambitieus versterkingsprogramma van en voor onze scholen, waarbij afbraak en nieuwbouw soms goedkoper zijn dan het enkel versterken van deze gebouwen.

Begin 2016 komen gesprekken over de verschillende gemeentelijke herindelings-varianten in een stroomversnelling. Bedum, De Marne, Winsum en Eemsmond vinden elkaar en stellen het herindelings-ontwerp BMWE vast. De intergemeentelijke verloving is hiermee een feit!

Er is ook verslagenheid vanwege het overlijden op 13 april 2016 van Hink Mulder (ChristenUnie) en op 29 september 2016 van Peter Draaisma (PvdA). Wij hebben hen herdacht in onze vergaderingen.

Eind december 2016 neemt burgemeester Henk Bakker na 7 jaar afscheid van Bedum. Hij gaat met pensioen. Begin februari 2017 arriveert Erica van Lente als waarnemend burgemeester. Vanavond 13 december 2018 neemt ook zij afscheid van Bedum om burgemeester van Dalfsen te worden. En wij? Wij tellen nog 18 dagen tot 1 januari 2019. Dan is deze met 9 maanden verlengde raadsperiode 2014 – 2018 voorbij. De zelfstandige gemeente Bedum opgeheven en de nieuwe gemeente gestart. Gemeente Het Hogeland, ‘Quo vadis’?

Burgemeester Erica van Lente bedankte het college en alle anderen die op allerlei manieren aan de gemeente hebben bijgedragen, van de werknemers tot de bodes.De laatste toespraak van burgemeester Van Lente en het uitreiken van de Koninklijke onderscheidingen zijn te zien op onderstaand filmpje. De geliefde burgemeester eindigde met: ‘Ik mis op dit moment eigenlijk voor het eerst een voorzittershamer, maar dit was het. Ik dank u allen. Ik sluit hierbij de laatste vergadering van de gemeenteraad van Bedum’. Historische woorden!!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cookieinstellingen