Voor carbid schieten heb je ballen nodig

Foto: HogelandNieuws
HET HOGELAND – Het Walhalla van het carbid schieten ligt normaal gesproken net achter de dijk van Zoutkamp.  Normaal gesproken,  want het wilde vandaag niet echt vlotten in het vissersdorp.
Om 11.00 uur zou er begonnen worden, maar om 12.00 uur had er nog geen klap geklonken. Gisteren bijna wel, een grote klap zelfs. Er moest een gasfles vervoerd worden in een bestelwagen. Geen probleem zou je denken, maar de inzittenden moesten ook nog wat andere dingen doen en hadden niet in de gaten dat de gasfles een beetje open stond, waardoor de auto vol liep met gas. Gelukkig hadden de mannen het op tijd in de gaten en bleef die grote klapper uit.
Terug naar vanmiddag: voor carbid schieten heb je een aantal dingen nodig, een melkbus, carbid, water, vuur en een bal. De ton vol ballen werd uit de auto gehaald, alle ballen van vorig jaar bleken leeg. Oppompen dan maar, resultaat, ballen lek.
Auto’s reden alle richtingen uit om ballen te scoren. Auto 1 kwam terug: ballen te klein. Ondertussen een bakje koffie. Wie nog niet beroerd was van gisterenavond werd het nu wel.
Eindelijk keerde auto 2 terug, een laadruimte vol ballen. Geen gejuich, de bekken stonden nog strak van de koffie.
Bussen werden gevuld met carbid, water. Vervolgens de ballen er in. Vuur erbij: plop, plop, plop, de ballen rolden tergend langzaam uit de bussen. De eerste toeschouwers hielden het voor gezien.
‘We hadden even moeten proefdraaien’ aldus één van de schutters. Om ongeveer 12.55 uur waren de eerste knalletjes hoorbaar. Zo hard dat een aantal meeuwen bij de dijk kwamen kijken of er misschien wormen uit de grond plopten.
Uw verslaggever kon het niet langer aanzien. Misschien dat het allemaal nog wel goed gekomen is, maar het begin was Zoutkamp- onwaardig!!
Tot volgend jaar, mannen!!

Cookieinstellingen