Eindelijk weer grazen op de groene weide

ONDERDENDAM – De wintermaanden zijn voor koeien niet de leukste. Dat geldt óók voor de ‘dames’ op de boerderij van de familie Horst aan de Onderwierum te Onderdendam. Ondanks de goede zorgen van het boerengezin wordt er, tegen het voorjaar, verlangd naar het sappige gras op de grote, groene weide met de prachtige vergezichten naar Bedum en Winsum. Dag in, dag uit met dezelfde meiden in de stal verblijven wordt op den duur nou eenmaal eentonig en saai. Je raakt op een gegeven moment wel uitgeloeid en kleine irritaties steken de koeienkop op. De roddelaarster aan de andere kant van de stal houdt maar niet op met haar praatjes en óók dat irriteert mateloos, wacht maar tot we elkaar buiten tegenkomen.
Vorige week scheen het zonnetje een paar dagen en één van de dames zag de ‘baas’ een bord met de tekst: ‘We gaan weer naar buiten’ ophangen. Het ging als een lopend vuurtje door de stallen: ‘Heb je het al gehoord? We gaan weer naar buiten!’ Afspraakjes werden gemaakt om tijdens het grazen even gezellig bij te kletsen, een aantal wilden de roddelaarster even apart nemen.
Zaterdagmorgen was het zo ver. De picknickbanken, waar de kinderen altijd zo leuk aan kunnen kleuren en tekenen werden in het zonnetje gezet. Papier en stiften kwamen er te liggen en wat zuivel- lekkernijen. De opwinding steeg in de stal en de gezonde spanning steeg.
Even na tienen, de deurtjes gingen open en in een lange, onrustige stoet liepen de dames naar het kleine veldje met de bult. De passen werden sneller en sneller en de uitgelaten groep ging over in galop. Eenmaal op de kleine weide ging de galop over in rennen, bokken, springen en dansen. Wat voelde het lekker: het groene gras, de frisse buitenlucht en al die mensen die speciaal voor dit moment gekomen waren.
De roddelaarster werd even kwaad aangekeken, de sterkste koe stond als een Koningin bovenop de bult en de andere dames genoten met volle teugen van alle aandacht, maar vooral van het sappige gras.
A-ware
De familie Horst hebben zich aangesloten bij Royal A-ware, dat op haar beurt een overeenkomst heeft gesloten met Albert Heijn, om
het zuivelhuismerk van de retailer duurzamer te maken. Hiervoor is een apart programma opgezet om kaas en andere zuivelproducten voor Albert Heijn te verwerken. De herkomst van de producten wordt op deze manier transparanter en de productiewijze duurzamer. De koe, de bodem en de boer staan centraal.
De zuivelproducten die A-ware wil maken, worden gebaseerd op vergaande weidegang. Afgesproken is dat binnen dit programma alle melkkoeien en jongvee geweid worden. In het winterseizoen, op stal, moeten de koeien beschikken over een eet- en ligplek en meer ruimte. Het voer zal ook tijdens de wintermaanden voor tenminste 80% bestaan uit (geconserveerd) gras.
A-ware wil met deze aanpak verantwoordelijkheid nemen voor het behalen van de klimaatdoelstellingen. Het grondgebonden karakter van de melkveehouderij staat daarbij centraal. Voer dient zo veel mogelijk uit de regio te worden gehaald, om overmatig CO2-uitstoot te voorkomen.
Een aandeel kruidenrijk grasland is nodig om de biodiversiteit te bevorderen en weidevogels en vlinders aan te trekken. Boeren die mee doen aan dit programma mogen de grond niet meer ploegen. Dit om emissie vanuit de bodem te voorkomen. Volgens A-ware moet de melkveehouder meer kennis krijgen van landschapsbeheer en werken met een zo laag mogelijke CO2-uitstoot door uitsluitend groene stroom te gebruiken.
Melkveehouders die meedoen aan het programma ontvangen bovenop de melkprijs een extra vergoeding van A-ware. Klik hier voor contactformulier.
De foto’s voor HogelandNieuws zijn gemaakt door één van de aanwezige kinderen: Floortje Grissen

 

Cookieinstellingen