Aardbeienteelthinder in Rottum

Foto: HogelandNieuws

HET HOGELAND – “Rotttum is een van de prachtigste oude dorpjes in Het Hogeland,” zo stelde Sandra Herkströter, gemeenteraadslid voor de SP. Maar: “Er vindt aardbeienteelt plaats op de terp,” voegde zij er aan toe.

Inwoners van Rottum hebben zich bij de SP beklaagd over de aardbeienteelt. Herkströter vroeg het gemeentebestuur of dat is toegestaan op een archeologisch monument. Bovendien vormen de plastic kweektunnels op het veld een probleem van vervuiling van het aanzien van het dorpsgezicht. Ook geeft de aardbeienverbouw verkeersoverlast, aldus de SP-ster.

Wethouder Eltjo Dijkhuis beaamde dat Rottum cultuurhistorisch een belangrijk dorp is. “Er zijn ontwikkelingen gaande om het dorp naar een hoger plan te brengen. Aardbeien verbouwen op een archeologisch monument is op zich niet verboden. Het gaat om een plant die op zich niet ver genoegd in de bodem reikt om schade aan te richten. Wel is het verboden op die plek aardbeien te verwerken, vandaar de verkeersoverlast. Plastic tunnels mogen niet zomaar geplaatst worden. Daar is een vergunning voor nodig.” Hij liet weten dat er een teeltwisseling heeft plaatsgevonden: “Dat mag niet zomaar en daar moet dus een vergunning voor worden aangevraagd.”

Cookieinstellingen