Nevenfuncties

Foto: BEMBO Arts Inc.

De leden van de gemeenteraad moeten even goed kijken naar de nevenfuncties van de burgemeester en de wethouders.

Dat moeten ze van de minister Kajsa Ollongren van binnenlandse zaken die de raad van Het Hogeland, nauwkeuriger alle gemeenteraden van Nederland daarover een brief stuurde.

De briefschrijfster, Kajsa Ollongren.

“In de Gemeentewet is in 2010 voor burgemeesters en wethouders de verplichting opgenomen hun nevenfuncties en de hoogte van de inkomsten uit die nevenfuncties openbaar te maken,” zo schrijft de minister aan de raadsleden. Dit is ingevoerd om een transparant openbaar bestuur te bevorderen en de integriteit van bestuurders te bewaken. Ook is deze openbaarmaking van belang voor een goede politieke controle en een open debat over belang en wenselijkheid van nevenfuncties.”

Het is voorstelbaar dat een bestuurder iets te dicht op een bedrijf of instelling zit, en het verschil tussen de belangen van de gemeente en die andere baas niet goed in acht wordt genomen. Het hoeft niet, maar het kan. Gewoon transparantie over een job, gewoon doen.

Eens even kijken op de website van de gemeente. Burgemeester Henk Jan Bolding is bezoldigd lid van de raad van toezicht  van Wetland Wonen in Vollenhoven. Wethouder Mariëtte de Visser is bezoldigd lid van de raad van toezicht van de onderwijskoepel Opron in Veendam. En voor de rest interessante maar niet bezoldigde nevenfuncties. Harmannus Blok is scriba bij de kerk en doet wat bij de Stichting Onstaheerd. Kristel Rutgers zit in het bestuur van een speelttuin, de burgemeester is lid van een kerkenraad en zit in het bestuur van een dirigentenopleiding. Eltjo Dijkhuis is actief in de Vereniging van Groninger Gemeenten.  Bij de bezoldigde functies zou nog moeten worden vermeld wat men er voor betaald krijgt./BM

Reacties