Inwoners en organisaties leveren input gezondheidsbeleid Het Hogeland

Foto: United Artists

WINSUM – Op dinsdagavond 15 oktober vond een bijeenkomst plaats over Positieve Gezondheid in cultureel centrum De Blauwe Schuit in Winsum. De avond was georganiseerd door de gemeente Het Hogeland in samenwerking met de Adviesraad het Hogeland, Zorgbelang Groningen, GGD Groningen en Huis voor de Sport Groningen.

Vijftig inwoners, beroepskrachten en vrijwilligers van maatschappelijke organisaties in Het Hogeland gingen met elkaar in gesprek. Onder de aanwezigen waren GGD Groningen, Mensenwerk Het Hogeland, ouderenorganisaties, Platform Gehandicaptenraad, Verslavingszorg Noord Nederland, Voedseltuin, Stichting Werk Op Maat en Huis voor de Sport Groningen. Marieke Berghuis van de gemeente heette de aanwezigen welkom. ”Deze bijeenkomst is een vervolg op de geslaagde Gezondheidsdag van 26 september jl. De gemeente wil samen met inwoners en maatschappelijke organisaties inhoud geven aan het nieuwe gezondheidsbeleid voor de gemeente Het Hogeland”. Na afloop meldde Berghuis dat de organiserende partijen de input ‘zeer waardevol’  vinden.

Wilco van der Meer, adviseur publieke gezondheid van de GGD Groningen en vaste contactpersoon voor de gemeente Het Hogeland, gaf een toelichting op positieve gezondheid. “Machteld Huber omschrijft Positieve Gezondheid als het vermogen van mensen om zich aan te passen aan de uitdagingen van het leven en om hun eigen regie te kunnen voeren. Het gaat om een betekenisvol leven te kunnen leiden. Individuele positieve gezondheid hangt samen met collectieve gezondheid en willen we verbinden met een gezonde sociale en fysieke omgeving. Samenwerking staat hierbij centraal”.

Jolanda Fritsma, teamleider participatie en kwaliteit van Zorgbelang Groningen, ging samen met Tia Dijkman, lid van de Adviesraad Het Hogeland, en de deelnemers in op concrete voorbeelden. “Goed luisteren naar wat mensen echt energie geeft leidt tot meer welbevinden en een betere kwaliteit van leven. Daarnaast leidt dit ook tot minder zorgkosten”.

De gemeente wil samen met inwoners en maatschappelijke organisaties het thema positieve gezondheid breed onder de aandacht brengen. Samenwerken om een gezonde leefstijl te bevorderen, een gezonde leefomgeving in te richten en er aan bijdragen dat inwoners echt mee kunnen doen. De resultaten van de avond worden gebruikt voor het nieuwe lokaal positieve gezondheidsbeleid dat begin volgend jaar door de gemeenteraad wordt besproken en vastgesteld.

 

Cookieinstellingen