Kleine, kleurige fluiters stelen de show in De Poort

WINSUM – Vogelvereniging Kleur en Zang Winsum e.o. houdt van donderdag 24 tot en met 26 oktober haar jaarlijkse vogeltentoonstelling in zalencentrum De Poort in Winsum. 19 leden van de vereniging, waaronder 2 jeugdleden, hebben ongeveer 250 kanaries, tropische vogels, Europese cultuur vogels en parkieten ingeschreven. De kampioensprijzen werden donderdag 24 oktober om 19.30 uur, uitgereikt. De mooiste vogel van de vogelshow 2019 is een grote goudvink wildkleur van Atze van der Meulen.

In de tentoonstellingszaal zitten de meeste vogeltjes trots op een stokje te pronken met hun prachtige kleuren. Het gaat bij een vogelshow onder andere om kleur en postuur, maar de uitstraling en houding bepalen of zo’n gevederde man of pop een rozet aan de kooi gehangen krijgt.
De sfeer onder de deelnemers is gemoedelijk. Sommigen zijn wel bereid om iets van de fokkunst prijs te geven, anderen doen iets geheimzinniger. Voor mooie kleuren worden wel wat kleurstoffen aan het voer toegevoegd, vertelt een deelnemer. Ook is het, laat hij weten,  belangrijk dat de vogeltjes vitaminen en mineralen krijgen of af en toe insecten of gedroogde krekels. Vogeltjes fokken is geen sport, maar wel een hele leuke hobby, die in Winsum en omgeving door circa 60 mensen wordt beoefend. Het merendeel van de leden is al een ietsepietsie ouder, de aanwas van jeugdleden blijft wat achter. Jammer, want het verzorgen van vogeltjes is leuk en de waardering voor mooie, goede fokresultaten is groot. Fotograaf Roy Wolzak trof Jaap Sok uit Winsum op de show. Jaap scoort met zijn vogels regelmatig hoge punten op shows, ook buiten Winsum, en geeft deskundig uitleg over de vogels.
Voorzitter Klaas de Blécourt geeft ook graag een rondleiding langs de kooitjes en vertelt graag over zijn vogeltjes, maar na vragen van onze verslaggever als: ‘Vinden de vogeltjes het leuk om aan een show mee te doen?’, ‘(Her)kennen jouw vogeltjes je ook?’ ‘Zijn de vogeltjes ook trots als ze winnen?’ schudt hij het wijze hoofd en gaat weer nuttiger dingen doen. Toch bedankt, Klaas, het was hartstikke leuk om even te kijken.
Meer foto’s in de serie boven de tekst.
Tekst: Cees van de Meent
Foto’s: Roy Wolzak
Cookieinstellingen