Een zen-momentje bij de kapster en ook nog duurzaam

Foto: Berto Merx

Er is een soort mannen – mensen, nou ja – die volstrekt ongevoelig zijn voor modes, trends, nieuwigheden. Maar, soms moet het toch, anders. Op naar Salon Vienna Beauty die een open dag heeft om de overgang naar millieu-vriendelijke producten te lanceren.

Jacqueline Zuidhof in Winsum is eerder een kapsalon begonnen en zij werkt vanaf afgelopen zaterdag – feestelijk ingewijd – alleen met natuurlijke, vegan  en organische producten van het merk Natulique, een merk met de zwaarste certificering Biocert360.  “Natulique kijkt niet alleen naar het welzijn van de mens en de aarde, ook het dierenwelzijn is een belangrijke pijler,” legt ze uit, onderwijl ze arganolie in m’n grijze haardos masseert. “Heel mooi haar, het is alleen wat stug en een beetje dode punten,” analyseert ze: “De olie maakt het wat zachter.” Het is mij een herkenbare analyse.

Jacqueline werkte vanaf haar vijftiende als ambulante kapster, ze ging bij de klanten langs. “Je bent altijd bij de weg en dan komt het moment dat je besluit een kapsalon te beginnen, aan huis, Salon Vienna Beauty in de K. ter Laanstraat in Winsum. “Dit is ook beter en gezonder, je hebt een ARBO-verantwoorde kappersstoel. Het maakt ook mogelijk dat ik mijn keuze voor verantwoorde producten ook daadwerkelijk kan doorvoeren, ik heb alles bij de hand.”

Een model met kimono.

“Gezond haar, hoor, geen gekke dingen en mooi vol,” zegt ze onder het knippen. Jawel, maar waar kan zij als vakvrouw aan zien dat ik behoor tot de nonchalante haardragers? “Je wenkbrauwen…….mannen vergeten weleens dat die ook verzorging behoeven……” Dus.

“Ik wil met verantwoorde producten het verschil maken. De wereld is heel groot en de problemen zijn heel groot. De producten die ik gebruik zijn vrij van ammonia, er zit geen laurylsulfaat in en geen parabenen als conserveringsmiddel. En met verpakking van gerecyclede PET-flessen, met aandacht voor het dierenwelzijn door principieel vegan producten, geen gebruik van schadelijke drijfgassen in de sprays wil ik een bijdrage aan de duurzaamheid leveren. Zelfs de mengbakjes voor haarverf zijn van gerecycled materiaal.” Ze wrijft Hairmist in en de föhn zoemt zachtjes. Ik heb een eenvoudige gedachte: gewoon in de leefstijl aandacht voor duurzame producten, een klein beetje bijdragen aan de verduurzaming. Zo eenvoudig is het. Nadat het scheermes de nekhaartjes heeft gevild smeert Jacqueline een zalfje over de nek om de kleine wondjes te helen.

De productlijn Natulique is unisex, er is geen onderscheid tussen producten voor mannen en vrouwen (op een heel kleine uitzondering na). Voor dames heeft zij een speciale kimono in plaats van de grote doek, de kappers cape: “Hiermee kun je gemakkelijk in de nek werken.”

De knipbeurt kost 18,50. “In principe neem ik drie kwartier voor een klant. Rustig werken, de tijd nemen. Eigenlijk moet de klant een zen-momentje beleven. Dan ben ik tevreden,” zegt ze als ze de mantel afneemt.

Het kwaliteitsoordeel over Salon Vienna Beauty? “Heh, wat zie je er apart uit,” zegt de huisgenote. Nou, dat is vijf sterren. Ook voor de kleine duurzaamheid.

Berto Merx

Reacties

Cookieinstellingen