Huiswerkhulp en gratis openbaar vervoer in het minimabeleid

Foto: Artists United

HET HOGELAND – Het college van b. en w. heeft het beleidsplan ‘Minimabeleid’ vastgesteld. Dit plan wordt nu ter goedkeuring aan de raad voorgelegd. Opmerkelijk in het plan: gratis openbaar vervoer en huiswerkhulp. 

Veel minimaregelingen blijven vergelijkbaar met die die in de vier gemeenten bestonden. Inwoners kunnen voor hun kinderen een laptop, een fiets en een zwem- of sportabonnement aanvragen. Ook kunnen de kosten van dans-, toneel- en muzieklessen worden vergoed. Het ‘Participatiefonds’ voor kinderen en volwassenen blijft ook bestaan. De toegankelijkheid van dat fonds wordt wel verbeterd en de vergoedingen worden wat aangepast. Nieuw is dat kinderen huiswerkbegeleiding kunnen krijgen.

De gemeente wil in juli 2020 starten met een proef om het openbaar vervoer buiten de spits gratis te maken voor alle minima. Om dit te kunnen betalen, is een aantal oude regelingen, zoals het kinderfeestje en de fashioncheque, afgeschaft of versoberd. Verder legt het college het uitvoeringsplan ’Iedereen doet mee in het Hogeland’ voor aan de raad, evenals de gewijzigde ‘Beleidsregel financiële tegemoetkoming eigen risico zorgkosten chronisch zieken en gehandicapten het Hogeland’.

Inwoners die van de laatste regelingen gebruik willen maken, zullen moeten aantonen dat zij chronisch ziek zijn. In het uitvoeringsplan ‘Iedereen doet mee in Het Hogeland’ zijn alle maatregelen opgenomen die de gemeente het komend jaar neemt om inwoners met een inkomen tot en met 120% van de bijstandsnorm te ondersteunen. Het doel van de regelingen is dat ook inwoners met minder inkomen in de breedste zin mee kunnen doen in de samenleving en zich goed voelen. Inwoners en organisaties hebben de afgelopen maanden meegedacht over die regelingen. De regelingen moeten per 1 januari van kracht worden.

Cookieinstellingen