Nog veertig containers van rampschip MSC Zoe niet opgespoord

Foto: Kustwacht

HET HOGELAND – Van de 342 containers die van de MSC Zoe vorig jaar in de storm op 1 januari overboord sloegen, zijn er veertig nog niet opgespoord, zei burgemeester Henk Jan Bolding gisteren naar aanleiding van de vragen van Mariska Markhorst van GroenLinks. 

De containers zijn steeds moeilijker te vinden omdat de bodem van de zee in beweging is. Maar er zitten volgens Bolding geen gevaarlijke stoffen in. “De gevaarlijke stoffen in de lading van het schip zijn helder in beeld.”

Achter de schermen wordt hard gewerkt aan de schadeafwikkeling. Er is een nadrukkelijke afspraak dat als er iets aanspoelt dat tot de ramp is te herleiden op kosten van de reder wordt opgeruimd. “Rijkswaterstaat onderhandelt namens gemeenten en particuliere partijen over schadevergoedingen met de verzekeraar van de reder en niet met de reder zelf. Er wordt zeer stevig onderhandeld,” aldus Bolding.

Het overleg over de lange termijnschade aan het milieu van de Waddenzee en de kusten verloopt stroef omdat niet duidelijk is wat die schade is. “De schade die aan de biotoop op de lange termijn is aangericht is nog niet helder in beeld. Het onderzoeksinstituut Waddenacademie heeft de opdracht hier onderzoek naar te doen. Duidelijk is wel dat wie schade aan Natura 2000 gebieden aanricht daar een eeuwigdurende aansprakelijkheid voor heeft. /BM

Cookieinstellingen