Brand Eenrum: 24 uur later

Foto: HogelandNieuws

EENRUM – Een etmaal nadat een brand het voormalige pand van “Centra Bakker” in de as legde, staan de eigenaars van de woning en het aangrenzende pand aan de Hoofdstraat te kijken hoe de weg schoon wordt gemaakt, nadat ’s ochtends de brandweer voor alle zekerheid nog was komen nablussen.

“Hoe het heeft kunnen gebeuren is nog steeds de vraag. Waarschijnlijk zal het antwoord uitblijven. Ook experts konden weinig wijs worden uit de restanten”, laat eigenaar Ruben Heijloo weten. Nadat hij een knal had gehoord zag hij in de ruimte tussen de keuken en de schuur de vlammen al tot het plafond staan. Reden om direct het alarmnummer te bellen.

“Ik heb vervolgens geprobeerd om nog wat belangrijke spullen te redden. Hierbij werd ik geholpen door een man, die ongevraagd z’n hulp aanbood. Hij heeft ook nog wat spullen naar buiten weten te brengen.” Ruben is die man zeer dankbaar, maar weet nog steeds niet wie dat is geweest. Hij wil graag in contact komen.

Wim Toonder, eigenaar van het aangrenzende gebouw aan de Hoofdstraat – de voormalige Jeugdhaven – lijkt mazzel te hebben. In het pand zitten o.a. een schoonheidssalon, Buurtzorg en appartementen. “Ondanks dat er uren is geblust om mijn pand te redden, lijkt de waterschade vooralsnog mee te vallen. Aan de achterkant, waar mijn dochter en schoonzoon wonen, is de schade aanzienlijk.”

In de Jodengang, waar drie huizen op een paar meter van het afgebrande pand staan, lijkt de schade enorm mee te vallen. Tom en Greetje Baars hebben een brandlucht in huis en net als de andere twee woningen as in de vensterbanken. Sandra en Wim Nubé komen er goed vanaf: een gescheurd ruitje en een kapotte regenafvoer. Het tussengelegen pand van eigenaar Michel Bolt, dat verbouwd wordt, heeft meerdere ramen kapot.

Ruben Heijloo en partner Sacha Kraan – ze kochten het pand een jaar geleden – zaten in een afrondende fase van de verbouw van een inpandige appartement. Daarnaast zou er nog een koffiehuis met een koffie gerelateerde winkeltje volgen.

Op Facebook spreekt de aangeslagen eigenaresse – mede namens haar partner – haar dank uit.

Lieve dorpsgenoten,

Gisteren zagen wij letterlijk ons leven in vlammen opgaan. We hadden het pand aan de Hoofdstraat 25 iets meer dan een jaar in ons bezit en waren druk bezig er onze dromen te verwerkelijken. Een b&b, een koffiehuis, ons eigen nieuwe leven op het Hogeland. Het is verschrikkelijk om dat weg te zien vallen.

Tegelijk merk je op zulke momenten hoe bijzonder Eenrum en zijn inwoners is. Terwijl wij als een kip zonder kop rondliepen, kregen we veel steun van dorpsbewoners. Buren, bekenden, onbekenden. We kregen flessen water aangeboden, slippers voor onze blote voeten, mochten bijkomen in het huis van overburen, talloze slaapplaatsen kregen we aangeboden. Iemand – een man die we niet kenden – is zelfs mee naar binnen gegaan om een computer en harde schijf te redden. Veel dank daarvoor. Op het moment dat ons leven in duigen viel, liet het dorp zijn ware gezicht zien: onvoorwaardelijk hulp geven aan ons – nieuwe import. We vinden het heel erg voor onze buren, in het bijzonder Bart en Anda en de meiden, die zich kapot geschrokken zijn en schade hebben. We vinden het ook heel erg dat Eenrum het nu (voorlopig) zonder dit mooie, prominente pand moet doen. Geen idee wat de toekomst brengt. We doen het stap voor stap. Maar heel dank voor jullie hulp, lieve Ainrommers. En hulde voor de helden van de brandweer.

Sacha & Ruben

Ze zagen hun droom letterlijk en figuurlijk in rook opgaan. In afwachting van de verzekeringsafhandeling en overleg met de gemeente van ‘Hoe nu verder?’ zal het perceel een kale leegte zijn in het centrum van Eenrum./AT

 

 

Cookieinstellingen